Bästa fonden för privat pensionssparande?

Småspararjouren

FRÅGA: Hej! Jag undrar över mitt privata pensionsparande, jag har Länsförsäkringar global aktiv B som sparande nu men ser att avgiften för fonden är 1,2% vilket jag insett är alldeles för högt efter att ha läst på lite. Vilken fond skulle ni rekommendera mig att spara i stället för denna om jag vill ha kvar mitt konto på Länsförsäkringar, alternativt om jag öppnar konto på Avanza hur skulle ni spara då? Jag är 33 år och tänker inte röra pengarna före jag är 65 år.

SVAR:  Hej, roligt att du frågar! Jag är själv 33 år och sätter hela mitt pensionssparande hos Avanza i Länsförsäkringar Global Indexnära med avgift 0,22%. Den kan du också välja hos Länsförsäkringar så du behöver inte ens byta bank.

Om du använt vår Fondguide och klickat på “Bästa fonden oavsett bank”, eller i ditt fall klickat på Länsförsäkringar, hade du kommit fram till samma slutsats.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.