Hur ofta behöver man se över sitt sparande?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! När man har sett över sitt tjänstepensionssparande och initierat flytt till fondförsäkringar för att få bättre avkastning, hur länge kan man vänta innan man gör en koll igen? Jag tänker att avgifter etc kan förändras med tiden, och man behöver ha koll. Men hur mycket och hur ofta? Och hur gör jag om ni inte finns kvar när det är dags? ;)

SVAR: Hej och tack för en bra fråga!

Om du väljer rätt från början ska du kunna låta det vara länge utan problem. Om du orkar kolla läget vart femte år tycker jag att du kan känna dig duktig och även om du låter det vara i 20 år så är det ingen katastrof.

Hur mycket saker och ting förändras beror förstås på var du har din tjänstepension. De flesta har tjänstepension via kollektivavtalet och då är det normalt sett stora upphandlingar ungefär vart femte år som kan leda till vissa förändringar. Däremellan ändrar sig absolut ingenting vad gäller avgifter och fondutbud.

En annan sak som är bra att hålla koll på är om din familjesituation ändras. Typiskt sett är det bra att skaffa eferlevandeskydd när man får barn och bra att ta bort det igen när barnen är tillräckligt vuxna för att klara sig själva.

För den som har vår pensionsportal via sin arbetsgivare hjälper vi självklart till att hålla koll på när det är dags att göra någonting.

Vad du ska göra om vi inte finns kvar i framtiden har vi inget bra svar på men vi blir smickrade av att du frågar ;). Kanske kommer branschen ha skärpt till sig tills dess? Annars får vi helt enkelt se till att finnas kvar!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.