Bästa tillväxtmarknadsfond på Avanza

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Vilken tillväxtmarknadsfond tror ni mest på av Avanzas fonder?

SVAR: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Den är klart billigast (0.47% i årlig avgift) och har en bred exponering. Mycket mer kan man inte begära av en fond.

Varning för Avanza + East Capital. Det är en dyr fond-i-fond med 2.5% i årlig avgift, men ser ut som den är gratis på Avanza eftersom Avanza kör fulknepet att inte ange avgiften för de underliggande fonderna som fond-i-fonden investerar i förvaltningsavgiften. Uppdatering: Efter vår kritik har Avanza tagit bort den här fonden från listan man får upp när man sorterar fonder på pris så risken är betydligt mindre att man råkar ramla in på den. Bra Avanza! 

Vår grundrekommendation är att köra globala aktiefonder och det är också det vi ger rekommendationer om i vår fondguide, men det är inte fel att köra en viss del tillväxtmarknader om man vill. Jag gör faktiskt det själv i mitt privata sparande – och då har jag givetvis just Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära :)

[Uppdatering 2019-10-13]: Svaret på den här frågan är gammalt. Ta gärna del av ett nyare inlägg där vi skriver om Avanzas egna fond Avanza Emerging Markets.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.