Bästa tillväxtmarknadsfond på Avanza

Småspararjouren

FRÅGA: Vilken tillväxtmarknadsfond tror ni mest på av Avanzas fonder?

SVAR: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Den är klart billigast (0.47% i årlig avgift) och har en bred exponering. Mycket mer kan man inte begära av en fond.

Varning för Avanza + East Capital. Det är en dyr fond-i-fond med 2.5% i årlig avgift, men ser ut som den är gratis på Avanza eftersom Avanza kör fulknepet att inte ange avgiften för de underliggande fonderna som fond-i-fonden investerar i förvaltningsavgiften. Uppdatering: Efter vår kritik har Avanza tagit bort den här fonden från listan man får upp när man sorterar fonder på pris så risken är betydligt mindre att man råkar ramla in på den. Bra Avanza! 

Vår grundrekommendation är att köra globala aktiefonder och det är också det vi ger rekommendationer om i vår fondguide, men det är inte fel att köra en viss del tillväxtmarknader om man vill. Jag gör faktiskt det själv i mitt privata sparande – och då har jag givetvis just Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära :)

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

 • Hej!

  Tack för input kring vår fond-i-fond. Det är ingen avgift alls i skalet och på grund av det så visas den i fondlistan med 0% förvaltningsavgift (det är dock normala avgifter i de underliggande fonderna). Detta syns även genom norman-beloppet i fondlistan som visar en prognos för fondens sammanlagda avgifter som du skulle betala om du sparar 1 000 kr per månad i tio år.

  Vi håller med om att det inte är optimalt att visa förvaltningsavgift 0%, det blir inte transparent och enkelt att förstå för kunder, vi kommer därför att tills vidare att ta bort fonden från vår fondlista.

  /Dan, Avanza

 • Ulf Westermark

  Jag tycker det ser ut som om “SPP Emerging markets SRI” är aningen billigare än LF Tilllväxtmarknad Indexnära ? Finns det praktiska skillnader mellan vilka index dessa följer ? Tänker jag rätt eller fel ?

  • David

   Bra spanat Ulf!
   Båda fonder har en förvaltningsavgift på 0,4%, men faktisk avgift är 0,46% för SPP och 0,47% för LF. Den här avgiftsskillnaden är dock verkligen i minsta laget! Det är liten skillnad på fondernas innehav, primärt tar SPP större hänsyn till etiska faktorer.

   Båda fonderna är mycket bra val för den som vill placera i tillväxtmarknader.

   //David på Småspararguiden

   • Tomas Pettersson

    Härligt med spanare i denna djungel av fonder och dess avgifter…tumme upp!!

 • Anders Laaksonen

  Varför nämner ni inte Swedbank Robur Access? 0,31% i avgift enligt Avanza. Dolda avgifter? Annat?

  • Swedbank Robur Access är en grupp fonder med olika regionfokus. Det närmsta tillväxtmarknader man kan komma är nog den för Asien som kostar 0,20%. Avgiften på 0,31% inkluderar transaktionskostnader och är något som inte brukar redovisas i det som kallas för “årlig avgift”. Inget dolt eller konstigt alltså utan Avanza som föredömligt redovisar fler avgifter än andra. Vi rekommenderar globala tillväxtmarknadsfonder och har därför inte tagit med den fonden i det här inlägget. Men det är inget fel på den om man av någon anledning vill fokusera sin tillväxtmarknadsdel till Asien.

   • Anders Laaksonen

    Tack för utförligt svar.

 • Anders Laaksonen

  Varför nämner ni inte Swedbank Robur Access Asien? 0,31% i avgift enligt Avanza. Dolda avgifter? Annat?