Bör jag behålla min kapitalförsäkring i Skandia SMART Balanserad?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har haft Cerberus som rådgivare och köpt en kapitalförsäkring som övergått till Skandia SMART Balanserad (ca. 500.000:-). Har ungefär lika mycket på banken som jag efter era bra råd ska köpa en billig global aktiefond för. Bör jag behålla kapitalförsäkringen eftersom det kostar drygt 11.000:- att återköpa den? Kanske rådgivning med Skandia för att byta till en kapitalförsäkring som bättre passar mina behov, om bytet mellan kapitalförsäkringar inte kostar nåt? Vad ska jag i så fall tänka på vid rådgivningsmötet?

SVAR: Hej och tack för din fråga!

De som fått rådgivning av Cerberus brukar bli placerade i dyrt sparande och vi är inte förvånade över att de rekommenderade Skandia. Fonden Skandia SMART Balanserad är en aktivt förvaltad blandfond och något vi avråder alla från eftersom den har en oskäligt hög årlig avgift på 1,40%. Bra att du funderar på alternativ!

Det kan kännas dyrt att betala 11 000 kr för att återköpa en kapitalförsäkring. Vår erfarenhet är att det brukar bli ännu dyrare att vänta med återköpet för du betalar förmodligen c:a 3000 kr varje år i helt onödiga avgifter till Skandia bara för kapitalförsäkringen. Samma sparande hos Avanza eller Nordnet är gratis. Det bästa råd vi kan ge här är att se till att du verkligen förstår alla kostnader på rådgivningsmötet och räkna på hur lång tid det tar att spara ihop de där 11 000 kr. Vår magkänsla är att det lönar sig att återköpa, men vi kan inte säga säkert utan att veta alla villkor.  

En annan sak du bör ta upp vid rådgivningsmötet är vilken risknivå du skall lägga dig på. Gå gärna igenom vår Sparguide för att se vad vi säger och jämför med Skandias förslag.

I allmänhet brukar vi avråda från att spara hos Skandia men om du inte vill byta bank så hjälper vi dig hitta deras bästa globala aktiefond i vår Fondguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.