Borde pappa byta bort Handelsbanken från sin ITPK?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Min pappa ska pensionera sig i slutet av året. Han har som många andra lite olika typer av intjänade kollektivavtalade tjänstepensioner. En av dessa är ITP2 som verkar vara den dominerande tjänstepensionen. Min pappa har placerat ITPK hos Handelsbanken (finns numer inte som ett valbart alternativ) i fonder med avgifter i snitt på 1,3 %. Nu till frågorna:

Bör blivande pensionärer byta till traditionell förvaltning?

Om det är bra att även fortsättningsvis ha en fondförvaltning, bör en av fonderna vara en räntefond för att vara lite safe? Eller kanske bara enklast/smartast att välja entréfonden?

Är det värt det eventuella krånglet att byta till exempelvis SPP som har billigare fonder?

Eller kanske bättre att undersöka om det går att välja någon slags entréfond som Handelsbanken kan ha?

SVAR: När man närmar sig pensionen blir pensionsfrågan lite svårare. Man ska tex välja hur snabbt man ska ta ut olika delar av pensionen och det påverkar också vilken sparform som är bäst. Därför kan vi tyvärr inte ge lika tvärsäkra råd här som vi kan för den som är 10 år yngre.

Det vi kan konstatera helt tvärsäkert är att din pappa borde byta till någonting! 1.3% i avgift ska man bara inte acceptera.

Traditionell försäkring är vi i allmänhet skeptiska till. Om det är bra någon gång är det i och för sig när man är nära pensionen, men har han inte skaffat det tidigare tycker jag inte att han ska göra det nu heller.

Om det hade varit min pappa hade jag försökt ta reda på vilka avgifter han betalat för försäkringarna. Det kan han göra via inloggat läge på Collectum eller Handelsbanken. Det kan vara så att gamla ITPK-försäkringar har helt onödiga försäkringsavgifter som man kan bli av med genom att göra en kapitalflytt på Collectum.se. I allmänhet brukar vi hänvisa till SPP. Om det är värt besväret beror framförallt på hur mycket lägre avgifterna blir med SPP och hur mycket pengar han har, men det kan också spela in hur snabbt han vill ta ut sin pension och hur länge försäkringsbolagen räknar med att han ska leva.

Om din pappa vill att vi räknar på hur mycket han kan spara kan du be honom använda vår nya tjänst Pensionsräddaren.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.