Därför ska du undvika fastighetsfonder

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Hur ser ni på fastighetsfonder framöver? Tänker på längre sikt 10 år och som en del i ppm sparandet.

SVAR: Vi är skeptiska. Det finns många som argumenterar för att komplettera aktiefonder med fastighetsfonder, men vi har aldrig förstått poängen med det. Vi ser fastighetsfonder som ett av många sätt för finansbranschen att krångla till livet för småsparare och samtidigt ta ut högre avgifter.

Poängen med fastighetsinvesteringar

I grunden är det inget fel alls på tanken att investera i fastigheter. De kräver mycket kapital,  men de genererar också intäkter. Har du riktigt mycket pengar skulle du kunna köpa eller bygga en stor fastighet och sedan hyra ut lägenheter och/eller butikslokaler och få avkastning på ditt kapital. 

Inget fel på grundtanken alltså och för den som har många miljarder i kapital och kompetens att sköta en fastighet kan detta vara ett bra komplement till aktier och aktiefonder. Frågan är hur du som privatperson kan få andra att göra det åt dig ifall du inte har tid och pengar nog att köpa och förvalta ett eget höghus.

Fastighetsbolag ingår redan i breda aktiefonder

Svaret är förstås att du köper aktier i bolag som har fastighetsutveckling och -förvaltning som affärsmodell. Följer du våra rekommendationer om breda globala aktiefonder kommer du att äga några av dem den vägen. Det du gör om du köper en separat fastighetsfond är att du överviktar fastighetsbolag jämfört med andra bolag. 

Det här ser vi ingen poäng med alls. Vi kan tycka att det finns visst fog för bedömningen att man får en lite annan sorts tillgångsslag om man direktäger fastigheter och att det kan vara ett komplement till aktier, men när det gäller aktier i fastighetsbolag försvinner poängen. Det blir inte bättre än att övervikta banker, bioteknik eller detaljhandel. 

Det ska du göra istället

Vi rekommenderar i stort sett alla att lägga alla sina PPM-pengar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa

* Åtminstone de flesta. De finns fonder som köper fastigheter direkt istället för aktier i fastighetsbolag.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.