Det lönar sig att flytta in sparandet i ett ISK

Småspararjouren

FRÅGA: Jag har ett långsiktigt månadssparande på 1000 kr i Avanza zero men har inte sparat genom ISK. Nu finns 60.000 på kontot. Bör jag börja spara genom ISK istället? Jag törs inte ta risker då jag inte har mycket att avvara. De pengar som finns och det som fortsättningsvis sätts in per månad ska sparas i 14 år.

SVAR: Grattis till bra fondval! Vi brukar rekommendera globalfonden Avanza Global för riskspridningen, men Avanza Zero är också ett utmärkt val och skillnaden i risk är inte jättestor.

Ja. Du bör flytta till ett ISK. Det går till så att du först öppnar ett ISK (det hjälper Avanza dig med), säljer de fonder du har, flyttar in dem i ISK:t och köper samma samma fond igen. Har du hunnit göra en del vinst får du betala lite skatt vid flytten, men det behöver du ändå göra förr eller senare och över tid blir skatten lägre med ett ISK*.

* Undantaget är om du har gjort flera hundra procent i vinst.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.