Didner & Gerge i PPM-systemet?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej!

Morningstars analyschef Jonas Lindmark publicerade här om dagen artikeln ”Sverigefond bättre än global indexfond”. Han skrev gott om Småspararguiden men argumenterade emot rekommendationen att placera i globalfonder med lägsta möjliga avgift, t ex AP7 Aktiefond och LF Global Indexnära.

Min sammanfattning av hans argument: Dessa fonder placerar hälften /minst/ i USA. USA har gått bra de senaste 5 åren, men Lindmark tror inte att det kommer att fortsätta. Med undantag för dessa år har Stockholmsbörsen varit vinnare bland världens börser de senaste 37 åren. Sverigeföretag har bättre hållbarhet. Småbolag är undervärderade, men AP7 Aktiefond innehåller bara 0,3 % småbolag – alltför lite. PPM ger tillgång till aktiv förvaltning till lågt pris. Lindmark rekommenderar den aktivt förvaltade sverigefonden Didner & Gerge Aktiefond som bara kostar 0,3 % per år.

Jag är 67 år, måttligt riskvillig, har mitt PPM i AP7 Såfa och en stor del av mitt aktiebaserade sparande i LF Global Indexnära och Swedbank Robur Access Global. Jag funderar på att flytta hälften av mitt PPM-sparande till Didner & Grege Aktiefond.

Vad tycker ni om detta?

SVAR: Hej!

Vi såg Jonas artikel och uppskattade den. Nu har vi också hunnit skriva ett svar i bloggform där vi instämmer i beskrivningen “vetenskapligt korrekta, men ack så torftiga”.

Angående det du skriver så stämmer det att Stockholmsbörsen har gått bättre än USA-börsen historiskt. Vi ser dock inget starkt skäl till att det ska fortsätta så i framtiden. Jonas kan mycket väl ha rätt, men han kan lika gärna ha fel. Varken Jonas eller andra finansanalytiker kan spå framtiden.

Småbolagsargumentet vill vi inte kategoriskt avfärda. Småbolag har historiskt gett lite extra avkastning och det finns åtminstone vissa teoretiska argument för att det ska fortsätta. Vi är inte 100% övertygade om det, men vi är inte övertygade om att det är fel heller. Om det är det man vill åt tycker vi dock att man ska köpa en riktig småbolagsfond som inte tar med H&M, Nordea och Ericsson.

Didner & Gerge tillhör de fonder som har haft bra resultat över lång tid. Då historiska resultat sällan säger så mycket om framtiden och det saknas vetenskapligt stöd för att aktiv förvaltning fungerar så är det inte vår rekommendation.

Om man nu vill vara lite mindre torftig än vi och spekulera lite lagom är dock Didner & Gerge i PPM-systemet – där priset ändå är betydligt lägre än på andra ställen – ett utav de bättre förslagen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.