Dubbelbeskattning Finland – Sverige

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Min syster och hennes man flyttade tillbaka till Sverige för två år sedan. Hon har halvtidspension och han är heltidspensionär. Båda beskattas sin pension i Finland. Men deras pensionsinkomster från Finland beskattas en gång till i Sverige. Min syster arbetar som sjuksköterska 50% men just nu 80% pga pandemin. Hon fick ett skattebesked igår där det står att hon ska betala 88000 och hennes man ska betala 26000 i skatt. Hennes inkomst av tjänst i Sverige beskattas självklart här. Hon jobbar för Landstinget i Kalmar län. Hur ska hon agera i ärendet? Var kan hon få hjälp?

SVAR: När man på olika sätt är hemmahörande i två länder – exempelvis får inkomst från det ena och bor i det andra – finns oftast avtal mellan länderna om hur skatten ska hanteras. Nästan alltid – åtminstone när det gäller länder i västvärlden – innebär skatteavtalet att man inte får betala dubbel skatt.

Det finns andra som kan de här skattereglerna bättre än vi, men om vi förstår avtalet mellan Finland och Sverige rätt så ska de finska pensionerna först beskattas i Finland. Sedan ska de även beskattas i Sverige, men då drar man av den skatt de redan har betalat i Finland.  

En möjlig förklaring till att de får betala skatt på pensionen även i Sverige är om skatten är högre här än vad de betalar i Finland. I så fall blir det en mellanskillnad att betala efter att den finska skatten dragits av. Vi tolkar din fråga som att skattebeskedet är från Sverige, men är lite osäkra på om de 88 000 kronor din syster ska betala inkluderar skatten på hennes arbete i Sverige. Om de 88 000 kronorna bara är skatten på pensionen under ett år låter det lite mycket. Så stor skillnad borde det inte vara på skatt i Finland och Sverige.

Vårt förslag är att helt enkelt ringa Skatteverket och fråga. De brukar vara hyggligt serviceinriktade för att vara myndighet och kan tala om vad som gäller. Vår gissning är att allt är som det ska och att de snällt får betala sin skatt, men i bästa fall är det så att Skatteverket inte har koll på att de betalar skatt i Finland och har missat att dra av den. Förutom att kolla det ser vi inte några möjligheter att göra något åt situationen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.