Flytta sparande

Småspararjouren

FRÅGA: Hej, jag är 63 år och kommer inte börja ta ut min pension förrän från 65 år. Undrar om det är ett bra alternativ för mig att öppna ett investeringssparkonto och flytta över mitt privata sparande till Länsförsäkringar Global Index? Har idag mitt privata sparande i bolag som tar ut betydligt högre avgifter. Kan jag på något sätt undgå att betala en avgift för flytten?

SVAR: Hej! Tack för en bra fråga som tyvärr inte har något enkelt svar.

Att öppna en ISK och spara i Länsförsäkringar Global Indexnära är för det mesta det bästa man kan göra. Undantaget är just om du måste betala en hög för avgift för att flytta pengarna. Tyvärr finns det inte heller fri flytträtt på sparande så det kan till och med vara så att du inte får flytta alls.

Hur det är i just ditt fall kan vi inte svara på. Det råd vi kan ge är att höra av dig till det företag (bank/försäkringsbolag) där du har sparandet och fråga vad du betalar i avgift och vad det kostar att flytta. Därefter behöver man helt enkelt räkna på vad som kostar mest – att betala en engångsavgift för att flytta eller att betala hög avgift varje år.

Om det här blir för krångligt att göra själv finns två alternativ:

  1. Du tar hjälp av någon oberoende pensionskonsult. T.ex: Kollberg & Enqvist. De är oberoende, duktiga och kan alla detaljer i det snåriga pensionsträsket på sina fem fingrar.
  2. Du anlitar oss privat för att hjälpa dig.

Kollberg & Enqvist har bättre möjligheter än vi att få ut all information från försäkringsbolagen. Fördelen med oss är att vi är lite billigare och att du inte behöver betala om du efteråt inte tyckte att vi kunde hjälpa dig tillräckligt bra.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.