Förslag på utdelande fond

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag söker fond/fonder för att placera på i princip oändlig sikt. Det är dock viktigt att de vidareutdelar utdelningen. Det verkar inte finnas några gratisalternativ som är utdelande.

Det jag hittat är bl a XACT OMXSB, en utdelande börshandlad fond med 0,15 % förvaltningsavgift (om jag förstått rätt). Några fallgropar eller nackdelar jag missat? Det finns andra exempelvis globalfonder men med högre förvaltningsavgift (i alla fall de jag hittat). En billig utdelande globalfond skulle vara intressant.

SVAR: Hej, tack för din fråga!

Det finns en global ETF (börshandlad fond) som heter “iShares MSCI ACWI ET”. Om du vill ha en utdelande fond så skulle den vara vårt allmänna råd, men den du föreslår är inte heller ett dåligt val.

iShares MSCI ACWI ET följer till hälften ett globalt index och till hälften tillväxtmarknader, går att handla hos bl.a. Avanza och Nordnet och kostar 0,34%. Det är lite mer än XACT OMXSB (0,15%), men skillnaden är ungefär lika stor som mellan en gratis Sverigefond och de billigaste globalfonderna (0,20%) och vi brukar ändå rekommendera globalfonden. Anledningen är att du får bättre riskspridning. Dvs det är större risk att den svenska börsen brakar ihop än att majoriteten av världens börser gör det samtidigt.

Anledningen till att få fonder väljer att utdela är att det inte är skattemässigt fördelaktigt. Om du har någon bra anledning till att vilja ha utdelande fonder (tex stiftelse som inte får dela ut kapitalvinst, bolag där du har förluster du kan kvitta emot, etc) så ska du köra på, men om det bara handlar om privat sparande så rekommenderar vi inte utdelande fonder.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.