Göra om tjänstepension till privat pension?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag vill flytta min tjänstepension (inget kollektivavtal, hög skalavgift, dåligt utbud) från en tidigare arbetsgivare till Avanza, men denna arbetsgivare tillåter inte en sådan flytt. Enligt Avanza har jag två alternativ:

1. Att överlåta tjänstepensionen till privat pension.

2. Att överlåta tjänstepensionen till nuvarande arbetsgivare.

Eftersom nuvarande arbetsgivare inte heller tillåter flytt, så återstår bara alternativet att överlåta till privat pension. Avanza menar att den enda skillnaden blir att privat pension ingår i bodelning. Är det fördelaktigt att genomföra denna flytt? Vilka konsekvenser kan ni se att denna flytt skulle medföra? Jag är gift och har barn. Tjänstepensionen ligger idag hos Movestic (Via Söderberg & Partners) och är värd cirka 500 000 kr.

SVAR: 

Överlåta tjänstepension till privat pension

Vi ser mest fördelar med att överlåta tjänstepensionen till privat pension. Du kan kontrollera den själv och flytta den utan att försöka få gamla arbetsgivare att skriva på blanketter. Det blir ju extra viktigt när de vägrar som i ditt fall, men kan vara skönt ändå. Har du långt till pensionen kan mycket hända och även om det finns få skäl att flytta från Avanza just nu kan ju saker förändras och då är det skönt att kunna sköta flyttar helt själv.

Den konsekvens du kan behöva tänka igenom är att privat pension räknas som giftorättsgods vid en bodelning vilket en tjänstepension oftast inte gör. Dvs om du skulle skilja dig kommer den du är gift med ha rätt till hälften av pengarna. Om det är bra eller inte är ju upp till dig er och beror på situationen, men det kan vara bra att tänka igenom. Är det så att ni har delat lika på barnansvar, har liknande lönenivåer och pensioner blir det ju lite orättvist om hen får del av din pension, men du inte får del av hens. 

Vill du att den här pensionen ska fortsätta vara din egen får ni skriva ett äktenskapsförord. 

I allmänhet bra att flytta från Movestic och Söderberg & Partners

Det är i princip alltid bra att flytta fondförsäkringar från bolag som tar ut försäkringsavgift (skalavgift) och vi ser ingen anledning att det skulle vara annorlunda i ditt fall. Söderberg & Partners och Movestic tillhör också dem som är “bäst” att ta ut höga avgifter. Du skriver att du betalar en hög försäkringsavgift och har 500 tkr i försäkringen. Med Movestics ordinarie avgift på 0,55% skulle du kunna spara 2750 kronor per år så det finns förmodligen mycket pengar att tjäna på att flytta.

Movestic har, precis som du påpekar, inte heller de billigaste fonderna så där finns ytterligare lite pengar att spara på att flytta. 

Vi håller tummarna för att arbetsgivaren åtminstone godkänner att du flyttar över till privat pension. De är tyvärr inte skyldiga att göra det heller.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.