Har jag gjort det onödigt krångligt för mig?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Tack för en bra sida! Jag har precis börjat spara i indexfonder via ett konto på nordnet. Lång sikt, minst 10 år (är runt 40 år och pension finns med i tanken). Jag har förstått att ni är kritiska till att inte köra 100% i aktier men tanken på stora svängningar känns läskig och därför kör jag ca 65% aktier och 35% räntor (blandat korta och långa). Min fråga gäller indexfonddelen: Jag har utifrån råd jag läst mig till valt att sprida pengar i flera indexfonder. Jag har 20% i DNB Global Indeks, 10% Länsförsäkringar global indexnära och 10% Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära. Vidare har jag satsat mellan 5-10% i fyra indexfonder med låg avgift och historiskt bra avkastning för marknader i USA, Asien, Europa och Sverige. Har jag gjort det onödigt krångligt för mig? Rekommenderar ni satsa på en bra fond framför att sprida risk i flera? Tacksam för svar.

SVAR: Tack för din fråga! Vårt allmänna råd är, som du skriver, att stoppa in pengarna till 100% i aktiefonder när man sparar på så lång horisont. Men om du inte gillar svängningar så ska vi inte försöka övertala dig med vårt långa blogginlägg om saken. Äsch, vi kan inte hålla oss: Därför är aktier bäst på lång sikt.

Via vår sparguide är vårt allmänna råd att hellre sätta räntesparandet i ett sparkonto på en nischbank än att köpa räntefonder. Nu frågade du inte om det, men återigen, vi kunde inte hålla oss :)

Nu till det du faktiskt frågade om. Korta svaret är ja, du har gjort det onödigt krångligt. Det räcker bra med en global indexfond. Vill man spetsa till det med lite mer svängningar och lite mer förväntad avkastning kan man lägga till en tillväxtmarknadsfond, vilket du redan gjort. Men, att sedan lägga till fler fonder gör varken till eller från. Se mer om analogin med att blanda två påsar Gott & Blandat. Det är inte fel. Bara lite krångligare.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.