Hur länge behåller en hedge-fond sitt försprång?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag har skaffat mig information om en hedgefond som presterat bra historiskt. De upptäcker med avancerade analysmodeller när det uppstår kortsiktiga fel i relativ-priserna inom olika tillgångsslag. De investerar i att sådana felprissättningarna ska rätta till sig ganska snart. Min fråga gäller generellt – hur länge kan en hedgefond behålla sin edge? – när de blivit framgångsrika så blir väl deras modell kopierad av andra fonder och då försvinner felprissättningarna och därmed grunden till framgången? Hur länge har de uthålligaste hedge-modellerna fungerat och hur kort tid har de kortvarigaste stjärnorna lyst?

SVAR: Hedge-fonder är fonder som gör konstigare saker än att bara placera sina pengar i aktier eller räntor.

Precis som med vanliga aktiefonder gäller dock att historisk framgång inte är någon garanti för framtiden. Och precis som med vanliga fonder är det i princip omöjligt att skilja på om en fond har gått bra för att den har haft tur eller för att någon har varit ovanligt smart. Det blir också svårt att utvärdera hur länge modellerna fungerar eftersom både metoderna och personalen ändras under resans gång.

Både jag och Patrick har jobbat på Hedge-fonder. Vi tror att det är större chans för en hedge-fond att faktiskt vara så bra att den är värd de höga avgifterna än en vanlig aktivt förvaltad sverigefond. Det handlar om att hedge-fonderna kan tjäna pengar genom att ta en liten annan typ av risk än vad man gör genom att bara köpa aktier (på fikonspråk pratar man om att exponera alternativa riskpremier).

Att bedöma vilken hedge-fond som faktiskt klarar det här kräver dock att man är expert. Vårt råd är därför att aldrig investera i en hedge-fond om du inte har jobbat på en. Det här går in under budord 6: Investera inte i saker du inte förstår.

I det här fallet har jag dessutom skäl att misstänka att jag har jobbat som kvantanalytiker och modellutvecklare på just den hedge-fonden du pratar om (fast med en annan produkt). Jag känner de som förvaltar fonden och vet att de är smarta och duktiga. Trots det kan jag inte svara på dina frågor och jag tycker inte heller att jag har tillräckligt bra koll för att själv köpa den. Inte så att jag säger att den inte levererar värde, men jag har inte tid att ta reda på så mycket att jag kan avgöra det för egen räkning.

Så vårt råd är att istället gå in på vår Fondguide och köp en vanlig billig aktiefond.

 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.