Hur mycket ska jag pensionsspara?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag funderar lite på hur jag ska lägga upp mitt sparande i allmänhet. Jag skulle vilja bospara för att kunna köpa en lägenhet inom några år men jag vill också spara långsiktigt till min pension. Hur mkt borde jag spara till pensionen varje månad? Jag tänker mig att jag ska lägga undan totalt 6000kr/månad på både bostadsspar och pensionsfonder.

SVAR: Om du får tjänstepension av ditt jobb är det inte jätteviktigt att du pensionssparar privat.* Det är självklart bra om du kan lägga undan pengar till pensionen, men för de flesta är det nog bättre att helt fokusera på sparande till bostad och en buffert för oväntade utgifter innan pensionen kommer på fråga.

I ditt fall kan du alltså lägga alla dina 6 000 kr på kontantinsats till boende, sedan buffert på en till två månadslöner och sedan pensionen.

Med tjänstepension kan man leva ett bra liv som pensionär, även om de flesta kommer leva på betydligt mindre pengar än tidigare. Genom att pensionsspara privat kan man minska skillnaden mellan vad man spenderar idag och vad man kommer spendera som pensionär. Hur mycket som är värt att spara är helt upp till vad man har råd att avvara idag och hur mycket man tror sig behöva som pensionär. Man kan göra en pensionsprognos för att få en uppfattning vad man kommer få som pensionär, och tror man det är alldeles för lite bör man helt enkelt spara privat. Kom däremot ihåg att utgifterna som pensionär är annorlunda mot hur du lever nu och att ett belopp som låter lågt kanske inte är det.

*Om du tillhör de få som inte har tjänstepension är det däremot jätteviktigt att du kompenserar genom att spara ungefär 5% av din lön. Samma sak gäller om du under många år inte har arbetat.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.