Hur skall jag förvara mina pengar om jag inte litar på banken?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Om jag har, x antal miljoner. Säg 20 miljoner. Och jag inte vill ha dom på en bank. Pga att jag inte vill att dom skall ha kontroll och förfogande över dom pengarna. Hur kan jag förvara dom då. Jag har guldtackor i ett kassaskåp, men, skulle det komma ut, skulle jag, och mina familjemedlemmar alltid ha en riskfaktor kring oss. Fonder, absolut, aktier med. men ibland vill man inte ha fonder eller aktier utan man vill ha dom mer eller mindre inlåsta på säker plats. Jag gillar t.ex en ledger, som för crypto. Och är något som jag faktiskt skulle vilja ha för fiat. Varför tänker jag så här, för att jag personligen inte litar på banker. Läser man igenom deras toa´s, så är det skrämmande. Visst man kan ha flera konton på olika banker med olika försäkringar som täcker upp. Men det är bara papper. Som kan försvinna, loggar, som kan försvinna. Såg ju hur det gick i grekland t.ex. Där bankerna stängde ned, och ingen kunde komma åt sina pengar. Vilket kan hända här med. Så nej jag har inget förtroende för banker, eller att politiker skall skydda mina tillgångar. Man vill ju förvara pengar, på ett sätt man enkelt att komma åt dom, utan att en tredje part skall ha förfogande över pengarna.

SVAR: Din fråga handlar i huvudsak om hur du skall göra för att bevara dina pengar, och inte hur du skall få en bra avkastning. I normala fall brukar vi ju prata om vikten av att spara i aktier på lång sikt men i det här fallet lägger vi det åt sidan och fokuserar på riskfrågan.

Som jag ser det finns dessa alternativ till buds:

  • Förvara kontanter “i madrassen”
    Det här är ju ett bildspråk men om du på något sätt förvarar stora mängder kontanter någonstans så kommer det antingen vara mycket riskabelt eller dyrt att försäkra. Undvik!
  • Pengar på sparkonto hos en eller flera banker
    Det här är ju det vanliga sättet att pengar samlas på hög på. Genom att sprida ut pengarna med 1 Mkr per bank åtnjuter man också insättningsgaranti från Riksgälden.
  • Investera i råvaror som t.ex. guld
    Som du nämner i frågan är det riskabelt att förvara stora värden på det här sättet. Eller dyrt att försäkra. Och om du istället väljer en digital variant, guldcertifikat eller liknande, så har du minst lika stora problem med förtroendet för att få loss pengarna som från banker misstänker jag. Dessutom tillkommer säkerligen någon form av avgift.
  • Investera i kryptovalutor
    Här har du fördelen av att ha en ledger som du nämner. Nackdelen är att riskerna i kryptovalutor är väldigt stora och att framtiden är oviss för hur politiken skall förhålla sig till svarta marknaden med sin penningtvätt, den ohållbara elanvändningen och huruvida samhället kommer acceptera det som betalmedel i framtiden. 
  • Hoppas på utvecklingen av framtida e-kronor
    Hos Riksbanken pågår det ett pilotprojekt att lansera en svensk e-krona. Det skulle innebära att de kronor som vi är vana vid i sedlar och mynt nu också går att få digitalt. Det påminner om kryptovalutor med ledgers och tokens, men med den väsentliga skillnaden att värdet är knutet till vår valuta. Det skulle fortfarande vara banker som tillhandahöll växlingen och kontrollen av penningtvätt så kanske är det inte något alternativ som lockar heller? 

Slutsats: utifrån din fråga kan jag inte se något självklart alternativ. Personligen litar jag mer på svenska banker än något av de andra alternativen och skulle därför välja sparkonton hos etablerade banker. Stor bank ger mer trygghet och lägre ränta. Och vice versa.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.