Hur spara ihop till extrasemester?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är 37 år, och önskar starta ett fondsparande över lite kortare sikt. (Har redan två längre, ett mot medelålder och pension.) Tanken är att nyttja vad jag hoppas ska bli en rullande avkastning för att kunna ta några extra dagar eller en vecka ledigt varje år. Jag har en klumpsumma på ca 50 000 plus 500 kr i månadssparande att lägga. Jag funderar på att lägga hälften i en billig globalfond och den andra hälften i en fifty-fifty fördelning mellan Spiltans räntefond och högriskräntefond. Tänker jag rätt? Vad skulle kunna göras bättre?

SVAR: På så kort sikt som 1-5 år så är aktier och aktiefonder en investering som kan gå både bra och dåligt. Chansen är lite större att du tjänar pengar än att du förlorar, men det är verkligen ingen stabil avkastning.

Om det är själva avkastningen du ska använda för semestern så ska du nog snarare tänka att du spelar på tombola där du skulle kunna få några extra semesterdagar, men också kan hamna på minus och få vänta 5-10 år på den där extra semestern.

Om du däremot vill ha ett säkert sparande rekommenderar vi ett sparkonto. Men där får du å andra sidan ingen avkastning. Fördelen är att du vet när du kan ta extra semester och inte, men nackdelen är att du får spara ihop till den krona för krona.

Räntefonder som tar hög risk är ett mellanting mellan aktiefonder och sparkonto där vi tycker att det är bättre att justera risknivån genom att öka eller minska andelen aktiefonder vs sparkonto. I ditt fall skulle du få en liknande risknivån om du hade ca 70% aktiefonder och 30% sparkonto och du skulle antagligen komma undan något billigare i total avgift.  

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.