Hur sparar jag hållbart?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej, Jag råkar ha mina sparpengar placerade på Nordea och känner nu att jag vill ta ett kliv för att spara på ett mer hållbart sett.

Jag undrar hur jag kan välja en så hållbar (miljö, social och ekonomisk) fond som möjligt?

Det känns som många av aktiefonderna har en hållbar inriktning, men hur mycket “greenwashing” är det egentligen?

Har ni exempel på bra aktiefonder som har en hög ambition vad gäller hållbara investeringar? Men samtidigt en billig avgift…

Tack!

SVAR: Hej och tack för en väldigt aktuell fråga. Frågan om vad som är en hållbar fond har tyvärr inget enkelt svar. En av orsakerna är att det är en del subjektivitet eller politik inblandad. Vad är en hållbar affärsmodell? En sexpositiv nykterist (tro det eller ej, men såna finns faktiskt) kanske tycker att porr är finfint, men vill absolut undvika alkohol medan en djupt religiös katolsk vinkännare tycker precis tvärtom.

För att ändå försöka sätta siffror på frågan har ratinginstitutet Morningstar tagit fram ett betygsystem som ger fonder mellan 1 och 5 jordglobar baserat på en utvärdering av ESG-värden (E = environment, S = social, G = governance) inom respektive bolagskategori. På så sätt får inte alla oljebolag bottenbetyg utan de hållbarare oljebolagen får högre rating än de smutsigaste. Ratingen är såvitt vi vet det mest seriösa försöket att ge ett enkelt svar på din fråga.

Om du vill gräva mer i fondernas hållbarhetsarbete kan vi rekommendera SWESIF:s hållbarhetsprofilen.se där fondbolagen sammanställt vad deras fonder har för urvalskriterier.

Vi på Småspararguiden använder Morningstarratingen för att lyfta fram hållbara fonder i vår tjänst Pensionsguiden och vi filtrerar på fonder med hållbarhetsprofil enligt SWESIF i vår tjänst Fondguiden. Testa gärna själv så ska du nog hitta en hållbar fond som samtidigt inte har en ohållbart hög avgift!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.