Lönar det sig att löneväxla?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Fråga: Hej. Jag är 59 år och planerar att gå i pension vid 63. Jag tjänar 46 000:- och funderar på att löneväxla 6000:-/ mån. Två frågor. Hur mycket ökar min pension (i runda slängar)? Är det lönt att löneväxla? Skattesatsen blir lägre men som pensionär får jag inte något jobbskatteavdrag. Jag kommer enligt “minpension.se” att få 25 400:- i sammanlagd pension.

SVAR: Hej!

  1. Hur mycket din pension ökar beror förstås på hur du placerar pengarna, hur du väjler att ta ut dem, etc. Men om vi antar att du löneväxlar 6 000 kr/månad i fyra år, sätter pengarna i räntor* och tar ut dem under 20 år kommer din pension (före skatt) att öka med 1 200 kr/månad.
  2. [Uppdatering 2021-05-13]: Löneväxling är oftast det bästa sättet att pensionsspara om du har tillräckligt hög inkomst, men är absolut inte bra om du inte har det. För 2021 går den här gränsen runt 46 000 kr/månad så har du den inkomsten idag lönar det sig inte. När frågan var skriven var dock gränsen lägre och då var det antagligen en bra idé att löneväxla en del av lönen.

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du löneväxlar.

* Inte alls självklart att det blir bäst, men det är lägst risk och lättast att räkna på.

** Enligt jobbskatteavdrag.se är skillnaden för dig 270 kr/mån. Vi är dock bättre på fonder och sparande än på detaljer i skattesystemet så vi ska inte svära på att det är den exakta siffran.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.