Nej, Swedbank är inte bästa valet inom KAP-KL

Småspararjouren

FRÅGA: Hej, jag arbetar inom kommunen och har kap-kl fondförsäkring. Jag var på rådgivning hos Swedbank och hon sa att det var bättre avkastning hos dem. 11 % hos Swedbank alltså dubbelt så bra. Är det riktigt? 5,9 hos kap- fondförsäkring? Hur ska jag tänka?

SVAR: Det är inte omöjligt att det går att hitta någon kortare historisk tidsperiod där det har sett ut så, men över lång tid och för vad du kan förvänta dig i framtiden stämmer det absolut inte. Nu vet jag ju inte exakt vad din säljare på Swedbank sa, men jag tycker att det låter oseriöst att slänga sig med sådana siffror. 

När det gäller hur du ska placera dina pengar inom KAP-KL rekommenderar vi i allmänhet AMF:s entrelösning. Det viktigaste när man ska placera sina pensionspengar är att ha 100% aktier så länge man har någorlunda långt till pension och det näst viktigaste är låga avgifter. I AMF:s entrelösning får du 100% aktier upp till 55 års ålder och dessutom en låg avgift. 

Väljer du Swedbanks entrélösning eller deras globalfond, som är lite billigare än entrélösningen, är det också ett bra val, men inte bättre.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, placeringsrådgivare, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.