Nordea eller Swedbank?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har nyligen börjat intressera mig för sparande och investeringar och har tagit ett helhetsgrepp om min ekonomi. Jag har Nordea som bank och har där mitt personkonto där lönen kommer och ett förmånskonto där jag har sparat tidigare. När jag tagit det här helhetsgreppet visar det sig att jag har lite över 60.000 kr i fonder hos Swedbank. Swedbank var ivriga och ville “värva” mig som kund från Nordea men gav mig även alternativet att flytta över fonderna till Nordea. Jag har inga lån i nuläget förutom CSN och är inte heller i startgroparna för bostadslån, ännu… Har också läst att banker som Avanza och Nordnet kan vara fördelaktiga för sparande och fonder/aktier. Vad är klokt att göra? Och vad är oklokt? Jag förstår att Nordea och Swedbank bara pratar för sina egna fördelar och inte för sina nackdelar. Vad ska jag tänka på?

Mvh

Statligt anställd med förhoppning om att få lite guldkant på tillvaron längre fram i livet.

SVAR: Hej! För att ge dig själv bästa förutsättningar för den framtida guldkanten i tillvaron är vårt allmänna råd att undvika att spara i fonder hos Nordea eftersom de har högre avgifter.

Använd gärna vår Fondguide som ger rådet att hellre lägga fonderna hos Avanza eller Nordnet. Om du ska spara långsiktigt på mer än 10 år brukar vi rekommendera en global aktiefond med låg avgift. Swedbank har också en sådan fond (se fondguiden) så om du inte orkar byta bank eller skaffa en till så kan du ligga kvar med konton hos Nordea och fonder hos Swedbank.

Sedan finns det naturligtvis andra parametrar att jämföra bankerna på. Vem har bästa appen och hur ser hållbarhetsarbetet ut osv? Vi fokuserar än så länge på avgifterna eftersom sparande på lång sikt till onödigt hög avgift ofta blir den mest betydande punkten.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.