Spara i fysiskt guld eller guldfonder?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Vad är bäst att spara i, fysiskt guld eller guldfonder?

SVAR: Fysiskt guld och guldfonder är generellt två helt olika saker, vilket man först kanske inte tror. Vi på Småspararguiden rekommenderar egentligen inte att man ska spekulera i någon av dessa tillgångar, eftersom att aktiefonder och räntekonto ger mycket bättre riskspridning och avkastning.

Guldfonder investerar sällan direkt i guld; de investerar i gruvbolag som utvinner guld. Gruvdrift är en riskabel verksamhet, där företag exempelvis kan förlora mycket värde om det visar sig att en guldfyndighet var mindre än man trott, eller att man haft problem med maskinstopp. Dessutom kan gruvföretag välja att sälja det guld man kommer att utvinna i framtiden till dagens guldpris för att slippa bry sig om svängningar i guldpriset. Även om priset på fysiskt guld går upp, är det alltså inte säkert att guldfonder gör detsamma. Att placera i en guldfond istället för en bred global indexfond leder bara till en riktigt dålig riskspridning.

Den enda anledningen till att spara i fysiskt guld är att det ger ett visst skydd mot inflation. Det kan vara vettigt att ha en del guld för den som är mångmiljonär och verkligen vill sprida sina risker, annars finns det ingen anledning att köpa fysiskt guld. På lång sikt kan du överhuvudtaget inte förvänta dig att du tjänar några pengar på det. Professorn Jeremy Siegel har utvärderat guld och andra tillgångsslag i sin bok “Stocks for the long run”. På två århundraden har guld inte ökat någonting i värde, som du kan se i grafen nedan.

Guld och aktier de senaste 200 åren

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.