Vad är ett bra sparande för en 15-åring?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Har sparat månadsvis åt dottern i 15 år. Hon är 15 idag. Förhoppningsvis sparar vi/hon i minst fem år till. Vi sparar i Nordeas stratega 70. Dyr har jag förstått. Ska vi byta till Avanza?

SVAR: Ja. Du har förstått helt rätt. Nordea Stratega kostar hela 1.61% i årlig avgift och gör att de hamnar på andra plats på vår lista över marknadens värsta fonder. Det är drygt 16 gånger mer än den fond vi brukar rekommendera – Avanza Global. Och du får absolut ingenting mer för de pengarna. 

En fråga ni behöver fundera över är hur stor andel av pengarna ni ska ha i en aktiefond och hur mycket ni ska ha i något säkrare. Vi brukar rekommendera att ha allting i aktiefonder om man sparar på tio års sikt eller mer och att ha allting på sparkonto om man sparar på två års sikt eller mindre. Om ni tror att dottern ska ha pengarna om ungefär fem år hamnar ni i ett mellanläge där det inte är självklart var ni skall lägga er. Aktiemarknaden ger i genomsnitt bättre avkastning, men har man otur kommer det en börskrasch precis när ni skall använda pengarna.

Nordea Stratega 70 har 70% aktier. Det kan mycket väl vara lagom i er situation så kör på det om ni inte har någon annan stark uppfattning. 

I så fall rekommenderar vi att ni placerar 70% av pengarna i Avanza Global. Resterande 30% lägger ni på ett sparkonto, antingen via Avanza eller på annat sätt. Om ni tycker att det är värt besväret kan ni titta här hur ni kan få bäst ränta på sparpengarna. Räkna dock med under 1%. 

Lycka till och grattis till er dotter som har en sådan engagerad förälder!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.