Varför rekommenderar ni inte ETF:er?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej och tack för en bra sida!

I Amerika och Tyskland har Exchange traded fonder (ETF:s) fått stor popularitet bland småspararna. Samma trend har uteblivit i Sverige. Här satsar man istället på indexfonder. Kan ni förklara varför? Vad tycker ni om ETF:s?

Jag har flyttat från Tyskland till Sverige för två år sedan och skulle gärna vilja lära mig mer om den svenska spar- och investeringskontexten. Vilka böcker eller bloggar rekommenderar ni?

SVAR: Hej och tack för två bra frågor.

Vad vi tycker om ETF:er

Vi har i grunden ingenting emot ETF:er. Det finns en del billiga ETF:er som absolut kan vara lika bra som indexfonder i vissa sammanhang. Däremot är det lite krångligare än vanliga fonder och vi tycker inte att de är så bra att de är värda det krånglet.

För den läsare som har mindre koll så står ETF för Exchange Traded Fund och den är just det – en börshandlad fond. Så istället för att att fondbolaget administrerar insättningar och uttag så köper du själv på samma sätt som en aktie. Det innebär också att du får betala transaktionskostnader för att köpa och sälja.’

Transaktionskostnaderna består av:

  1. Courtage som är en avgift du betalar till din bank. Den varierar beroende på bank och oftast också beroende på hur mycket pengar du har på kontot.
  2. Spread. Spreaden är skillnaden mellan vad du vill köpa för och vad någon annan vill sälja för. Det innebär att du när du köper behöver betala säljarens pris och tvärtom. Det här är inga stora summor om man handlar sällan, men den är helt klart relevant i jämförelse med förvaltningsavgiften för de billigaste indexfonderna.

För att komplicera det ytterligare så har själva fonden lite lägre transaktionskostnader i en ETF eftersom fondkapitalet är fixerat. I en vanlig fond så får fonden köpa och sälja när det sker nettouttag eller nettoinsättningar. Man kan säga att en ETF flyttar transaktionskostnaderna från inuti fonden till dig. Om du handlar lika bra och billigt går det på ett ut eftersom det som kostar fonden pengar kostar dig pengar också. Vår bedömning är dock att åtminstone courtaget blir betydligt högre för dig som privatperson än för en fond.

Hur stora de här kostnaderna är beror på en massa saker, men när man jämför med riktigt billiga fonder kan det motsvara flera års avgifter. Om vi bara tar hänsyn till courtaget och säger att courtaget är 0,25% vardera för att köpa och sälja så tar det 5 år innan du har betalat så mycket i avgift om du har pengarna på vår favoritfond Avanza Global. Om du inte har Avanza, men kommer åt någon av fonderna Länsförsäkringar Indexnära eller Swedbank Robur Access Global så tar det bara 2,5 år.

Då har vi dock inte räknat med att ETF:er också har en årlig avgift – och det har de förstås. Den billigaste vi hittar på Avanza har 0,09% i årlig avgift vilket innebär att det tar 50 år innan den lönar sig jämfört Avanza Global om du har transaktionskostnader på 0,25% för köp respektive sälj.

Beroende på vilken bank och hur mycket pengar du har kan det vara så att du får ännu lägre transaktionskostnader. Om du inte har Avanza har du ju också en lite dyrare fond att jämföra med. Det är därför mycket möjligt att det finns människor och situationer sådana att det kan löna sig att köpa en ETF redan på några års sikt. I ett sådant läge behöver det dock inte vara fel, men det är inte många hundradels procent och den som inte har kompetens att räkna på detta själv bör låta bli.

Tänk också på att även om du vet att du inte vill använda pengarna på väldigt länge så kan det vara så att det dyker upp ännu billigare fonder än vad som finns idag. Det finns därför ett värde i att ha innehav som inte har säljavgifter för att kunna haka på nya billigare alternativ.

Bloggar och böcker vi rekommenderar

Angående din andra fråga om vad vi rekommenderar att läsa så är det förstås främst vår egen blogg och vår egen bok. De tycker vi ska räcka bra ;).

Vi kan också rekommendera Per H Börjesson och hans Sparklubb. Han har ett nyhetsbrev som heter Sparrebbellen och han har också skrivit ett par rätt roliga böcker. Han är en aning mer av en aktiespelare än vi, men en mycket sansad och vettig sådan.

På bokfronten rekommenderar vi Joel Dahlbergs böcker Bankbluffen och Pensionsbluffen och Bo Haldells Fly bankfällan. De beskriver svenska bank- och pensionsindustrin på ett inte särskilt smickrande, men tyvärr tämligen korrekt, sätt.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.