Varning för Instantyco!

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag tänkte bara höra om detta är en seriös verksamhet: instantyco.site. För att det enda som dom kräver för att få ett lån utbetalt är: I dessa tider av covid19-pandemin kräver vi obligatorisk försäkring för alla låneansökningar för att säkerställa lånesäkerhet. 

SVAR: Hej och tack för din fråga. Att granska fula fiskar i finansbranschen gör vi gärna. Instantyco verkar vara en sajt som erbjuder olika former av lån. En bransch som varit särskilt utsatt får många bedrägerier. Alla våra varningslampor blinkar rött i det här fallet.

Fyra stora varningssignaler

  • Sajtens språk är dåligt översatt från ett annat språk och innehåller särskrivningar och andra syftningsfel.
  • Bolaget anger adressen Döbelnsgatan 52 i Stockholm men där finns bara en förskola, ett arkitektkontor och vanliga lägenheter.
  • Telefonnumret som anges på hemsidan är flaggat som “scammer” och när man provar att ringa får man veta att det är avstängt.
  • Företaget saknar registrering hos Finansinspektionen och Bolagsverket.

Vilka ligger bakom sidan?

När vi granskar HTML-koden som sidan är uppbyggd av hittar vi följande text:
<!– Mirrored from nafzaconsulting.com/contact.php by HTTrack Website Copier/3.x [XR&CO’2014], Fri, 13 Mar 2020 04:29:22 GMT →
När vi surfar in på nafzaconsulting.com hittar vi en nästan identisk hemsida fast på franska. Såhär jobbar inte seriösa företag.

Hur undvika liknande fall?

För att undersöka om ett företag är seriöst kan ovanstående kontroller vara bra att göra. Spåren leder i det här fallet alltså till Nafza Consulting, men här stannar vi vår minigranskning. I andra fall kanske man hittar en styrelse eller ägarna. Gör lite research på deras namn och om de varit engagerade i andra företag som omnämnts i media.

Om du stöter på något suspekt får du gärna tipsa oss så vi kan varna fler konsumenter!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.