Vilka fonder rekommenderar ni om man vill ta mer risk?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Vill satsa ytterligare ca 160000 kr på en fond med hög risk. Jag har redan SEB råvaror, SEB läkemedel och SEB sverigefond småbolag.

SVAR: Vi brukar i allmänhet rekommendera globala aktiefonder för den som vill maximera avkastningen och tål att börsen svänger men om du vill ha lite extra krydda finns några alternativ.

  1. På marginalen ökar du din förväntade avkastning en aning om du istället köper en gratisfond som Avanza Zero eller Nordnets Superfonder. Anledningen är just att de är gratis. Nackdelen är lite högre risk, men om det inte bekymrar dig kan det vara ett alternativ.
  2. Tillväxtmarknader har också lite högre risk och lite högre förväntad avkastning. Tex Avanza Emerging Markets som vi rekommenderar nu (finns dock bara på Avanza) eller  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index som finns på fler ställen och som jag själv hade pengarna i innan Avanza Emerging Markets kom.
  3. Småbolag har historiskt gett lite extra avkastning och det finns åtminstone vissa teoretiska argument för att det ska fortsätta. Vi är inte 100% övertygade om det, men vi är inte övertygade om att det är fel heller. Däremot bör du verkligen hitta någon billigare Småbolagsfond än den du har. Tex AMF Aktiefond Småbolag.
  4. ÖVERKURS: låna mer pengar och köp ännu mer fonder. Det här är inget vi brukar rekommendera men är ett enkelt sätt att skapa få mer turbo i sitt sparande för den som har svängrum. Det här är också det enda som ger ordentlig effekt. Alternativ 1-3 ger en ganska marginell effekt jämfört med en global indexfond.

Om det är den förväntade avkastningen du vill höja bör du också byta ut de fonder du har. Räknar du in avgifterna har du bättre förväntad avkastning på en tråkig global indexfond än på de dyra specialfonder du har valt. Byt ut SEB Sverigefond Småbolag till en billigare småbolagsfond och de andra två till något helt annat.

Om du däremot gillar risk för att det är roligt när det svänger även om den förväntade avkastningen blir lägre kan du behålla de fonder du har. Då finns dessutom en uppsjö roliga alternativ. Spela på trav, köpa enskilda aktier eller kanske någon obskyr strukturerad produkt som tex Movestic Bear 2.0 som kvalificerade sig på vår lista över värsta skitfonderna 2017.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.