Därför ska du inte paniksälja

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Det finns mycket att få panik över just nu. I takt med att delar av världen stänger ner drabbas också ekonomin och världens börser har fallit kraftigt de senaste veckorna. För dig som har pengar i aktier eller aktiefonder är det viktigt att sitta lugnt i båten. Det enda sättet som du kan förlora pengar på aktier på lång sikt är om du paniksäljer i sådana här lägen. 

Ett börsras som de vi har sett på sistone är inte roliga när man äger aktier och aktiefonder. Jag är själv en sådan där privilegierad typ som har en del sparpengar och jag skulle tro att jag har förlorat hundratusentals kronor de senaste veckorna*. Det är förstås surt, men det är viktigt att komma ihåg att en del av grejen med aktiemarknaden är att den går ner ibland. Man kan inte veta när eller hur mycket, men det man kan veta är att den på lång sikt hittills alltid har gått mer upp än ned.

Det betyder att det enda sättet att förlora pengar på aktier över lång tid är att få panik vid sådana här tillfällen och sälja. Det är väldigt lätt hänt att göra det när man blir orolig så det är nu din rationella sida verkligen behöver kraftsamla. Om du säljer dina aktier eller aktiefonder nu riskerar du nämligen också att missa nästa uppgång som kommer förr eller senare. Det kan bli väldigt dyrt. Gör därför absolut inte det!

För långsiktiga sparare rekommenderar vi därför fortfarande strutsprincipen. Den fungerar dåligt i de flesta sammanhang, men för långsiktigt sparande är den oslagbar. Och vi brukar räkna sparhorisonter på över tio år som långsiktigt sparande.

Har du mer kortsiktigt sparande som du har i aktiefonder är det en lite annan sak. Då ska du vara medveten om att du både kan tjäna och förlora mycket pengar den närmaste tiden och bestämma vad du ska göra utifrån det.

Vad som också tål att sägas igen är att vi lika lite som vanligt vet om börsen kommer att gå upp eller ner nästa vecka. Det som är skillnaden är att vi kan räkna med större slag än vanligt, men åt vilket håll går inte att säga. Sprids Corona-viruset långsammare än vad investerarna har räknat med kommer börserna ta ett högt glädjeskutt uppåt. Blir det ännu värre än väntat kommer det att komma nya ras. 

Vi sammanfattar våra råd till långsiktiga sparare med

  1. Tvätta händerna ordentligt
  2. Hosta i armvecket
  3. Titta inte på dina aktiefonder och sälj dem absolut inte

* Eftersom jag tillämpar strutsprincipen vet jag inte riktigt hur mycket

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.