Nordea får grönt ljus för sin fondrekommendation

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Nordeas personliga bankman rekommenderade självklart Elin att flytta sitt innehav till Nordea, men deras pensionsportfölj är en bra produkt med rimlig prissättning. Jämfört med Elins nuvarande dyra innehav så blir det en stor förbättring. Detta innebär att Nordea tilldelas det första gröna ljuset! (klicka här om du också vill ha din rådgivning bedömd ).

Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Jag är 59 år och ville se över mitt pensionssparande.

Vad fick du för råd?

Att byta min Skandia-portfölj bestående av Carnegie Strategi, Skandia Asien, Skandia Världen till Nordea Pensionsportfölj. Är detta ett bra råd idag?

Vår analys

Trafiksignal grönAvgifterna för dina nuvarande innehav Carnegie Strategi, Skandia Asien och Skandia Världen ligger alla kring 1,5% vilket är alldeles för mycket (titta på priset när du köper fonder). Nordeas pensionsportfölj har en avgift på 0,30-0,40% vilket innebär att du sparar en massa pengar på att byta.

Om du till exempel har 100 000 kr i fonder i dagsläget kommer du på de sex år du har kvar till pension att betala ungefär 7 000 kr mindre i avgift genom att välja Nordeas pensionsportfölj. Det är inte troligt att Carnegie/Skandia-fonderna skulle kompensera för dyrare avgifter med bättre avkastning. Det fungerar sällan så i fondvärlden. Historiskt har de bägge Skandia-fonderna presterat betydligt sämre än sina index, antagligen på grund av sina avgifter.

Det skulle kunna vara så att dina nuvarande fonder är något billigare än de officiella priserna via din pensionslösning. I så fall blir besparingen inte lika stor, men så länge de inte kostar så lite som Nordeas pensionsportfölj (och det har vi svårt att tänka oss) är det fortfarande bättre att byta.

Utöver den lägre avgiften har Nordeas pensionsportfölj en mekanism som flyttar pengar från aktier till räntefonder allt eftersom du blir äldre. Detta är både bra och bekvämt för dig, eftersom det är lämpligt för de flesta att minska risken i sin portfölj när man snart ska ta ut pengarna.

Nordea har tidigare fått gult ljus för ett råd som bland annat innehöll deras pensionsportfölj. Den stora skillnaden mot den gången är att den personen redan hade ett riktigt konkurrenskraftigt alternativ (AMF) medan de fonder du har idag inte är det.

Olika pensionslösningar gör att man kan investera i olika saker och utan att veta vad du har så kan vi inte garantera att pensionsportföljen är det absolut bästa alternativet. Då Nordea pensionsportfölj är en rimlig produkt som är klart bättre än vad du har idag tycker vi att rådet som du fått är bra.

 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.