Så blir ISK-skatten för den som bor utomlands

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har hittat er websida eftersom jag håller på att “städa”mitt svenska konto på Swedbank. Jag är svensk men har bott utomlands i mer än 5 år (jag är inte folkbokförd i Sverige). Troligtvis kommer jag inte att flytta tillbaks till Sverige på rätt så många år till. Dock vill jag gärna ha kvar mitt konto. Mina frågor:

1) Min bank sade till mig när jag flyttade ifrån Sverige att ett ISK inte hjälper mig när jag inte har inkomst i Sverige men att det kostar mig mer. Stämmer det? Min fråga er om jag ska flytta alla mina fonder till ISK eller utanför ISK. Vad är bättre i mitt läge?

2) Jag har lite pengar i privat pensionssparande som ligger kvar där sedan jag har flyttat. Om jag förstår det rätt så finns inga skattefördelar eftersom jag inte bor i Sverige. Är det bäst att flytta pengarna till en vanlig fond istället?

Tack så mycket på svar!

SVAR: När du på något sätt är ekonomiskt inblandad i två olika länder – t.ex. bor i ett land och har sparkapital i ett annat – finns det vanligtvis avtal mellan länderna som styr hur skatten fungerar. Sådana avtal reglerar vad som ska beskattas i vilket land. Den stora poängen är oftast att du inte behöver betala full skatt i båda länderna. 

Eftersom vi inte vet vilket land du bor i kan vi inte säga hur det blir i ditt fall, men det din bank sa låter absolut inte orimligt så det stämmer säkert. 

Om det är så att hela eller delar av kapitalbeskattningen ska göras i det land du bor i fungerar inte skattekonstruktionen där du betalar en schablonskatt på ditt Investeringssparkonto (ISK) istället för att betala vinstskatt vid försäljningen. Och då blir ISK:t inte heller meningsfullt. Hur bankerna och skatteverket hanterar det i praktiken ifall pengarna ändå blir kvar på ISK:t har vi dock dålig koll på. 

Samma sak gäller för det privata pensionssparandet. Vi gissar att det sparandet är något som kallas privat pensionsförsäkring, eller möjligtvis den närbesläktade formen IPS (Individuellt Pensionssparande) och, liksom ISK:t, beskattas med en schablonbeskattning. Om inte ISK:t beskattas med schablonbeskattning i Sverige enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan det land du bor i och Sverige borde inte ett individuellt pensionssparande eller IPS:et göra det heller. 

Ett närliggande exempel är vår styrelseordförande Elisabeth som nyligen flyttat till Tyskland. Hon har kvar ett IPS hos Avanza, frågade dem hur de hanterar det skattemässigt och fick följande svar:

Avkastningsskatten fastställs alltid 1 januari och om man då har skattehemvist i Sverige 1 januari så kommer vi att dra avkastningsskatt för det året. Du kommer dock kunna räkna av detta på deklarationen och nästa år kommer ingen avkastningsskatt att dras så länge du har skattehemvist i ett annat land än Sverige.

Vårt tips är att dels prata med din bank om hur de hanterar frågan och dels att ringa Skatteverket och fråga hur dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och det land du bor i ser ut med avseende på kapitalbeskattning. 


Du kan förstås också ta hjälp av en oberoende rådgivare. Det är inte självklart att de kan skattereglerna i detalj, men lyckas ni reda ut det kan de säkert hjälpa dig att räkna ut vad som blir bäst.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.