Skall jag byta till AP7 Såfa trots ryska invasionen?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej Jag har en fråga gällande premiepension. Jag har två tredjedelar av min premiepension i AP7 Såfa, men vill följa Compricers råd om att “Såfan” är riktigt bra. Jag vill därför byta mina fonder Nordea European Stars (fondnr 564849, -10% i år) och Nordea Småbolagsfond Norden (fondnr 286294, -6,9% i år) till AP7 Såfa (fondnr 100010, -5,2% i år). Jag undrar dock om det är dumt att göra det nu med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Tackar för svar.

SVAR: Det korta svaret är: det är en lika bra idé att välja AP7 Såfa nu som alltid, tycker vi.

Varför AP7 Såfa

Vi menar att statliga AP7 Såfa är ett utmärkt val inom premiepensionen för de allra flesta. De tyngsta argumenten är:

  • Bra riskspridning med global utgångspunkt och lite krydda i småbolag och tillväxtmarknader.
  • Hög aktieexponering för unga och automatisk nedtrappning av risken när pensionen närmar sig
  • Låg avgift

Du verkar redan övertygad men jag lämnar ändå en utförligare argumentation för “Såffans” förträfflighet här

Fonderna Nordea European Stars och Nordea Småbolagsfond Norden är aktivt förvaltade aktiefonder som i normala fall har avgifter på höga 1,5-1,6%. Inom premiepensionen är de dock kraftigt rabatterade till 0,26-0,27%. Om man verkligen vill ha just de fonderna är det därför smart att välja dem här där de är halvbilliga istället för superdyra. Trots det tycker vi ändå att AP7 Såfa är ett klart bättre val.

Är det rätt tajming att byta fonder nu?

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har ryska börsen i princip handelsstoppats. Det har inneburit att fonder som haft ryska innehav inte har kunnat sälja aktierna och inte heller kunnat värdera dem. 

AP7 gick ut 2 mars med att de sålde sina ryska innehav. Hur det gick vet vi inte, men det har mindre betydelse för beslutet du står inför nu när innehaven antingen är sålda eller värderas till noll.

En annan invändning mot AP7 är att aktiedelen har en hävstång som ger, inte 100% aktier, utan 115% genom att låna pengar från banken för att investera mer. Det leder till något större risktagande men kompenseras delvis av att fonden är mycket bredare jämfört med de Nordea-fonder du har nu.

En tredje invändning är att man vid fondbyten kan gå miste om avkastning om man ligger utanför marknaden. Fondbyten inom premiepensionen sker dock momentant, dvs bytet sker samma dag så att du inte står oinvesterad någon dag. Hur lång tid bytet tar från tidpunkten du beställer det kan dock variera mellan 1-4 arbetsdagar beroende på fond och tidszoner. I de här sammanhangen är det inte så noga eftersom vi heller inte tror att man skall försöka tajma marknaden.
Detaljer för hur fondbyten fungerar kan man läsa mer om på Pensionsmyndighetens hemsida.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.