Vilken är den bästa räntefonden hos SEB?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Har tjänstepension i SEB (går ej att byta), har enligt era råd bytt till aktiefond (75%), SEB Global Hållbar Indexnära för att få ned avgiften. Men då jag är snart 64 år behöver jag ha 25% i räntefond. Men jag hittar ingen “bra” räntefond i SEB:s utbud för pensionsfonder. Har ni tips på vettig räntefond som jag kan välja i deras utbud? Har just nu valt Lannebo likviditetsfond och SEB Corporate Bond Sek, men hur ser jag på avgiften, skiljer sig en del..?

SVAR: Kul att du följer våra råd och grattis till bra val!

När det gäller räntefonder ser vi dem – åtminstone i ett lågränteläge som vi har idag – som ett alternativ till sparkonto. Det vill säga du kan inte räkna med någon avkastning, men det är det enda sätt du har inom pensionspengarna att placera pengarna så att de har låg risk på kort sikt. 

Det vi rekommenderar då är att bara välja den billigaste fonden. Vi hade valt SEB likviditetsfond för 0,10%, men Lannebo likviditetsfond är den näst billigaste och inget dåligt val. Båda väljer att placera i väldigt säkra obligationer.

SEB Corporate Bond SEK tar något större risk än likviditetsfonderna. Jämfört med aktiefonder är det fortfarande en säker investering på kort sikt, men risken att förlora pengar är något större än för likviditetsfonderna. Eftersom risken är större blir räntan på obligationerna högre och du får också i genomsnitt något bättre avkastning. Man kan säga att fonden är någonstans mellan* likviditetsfonderna och en aktiefond i både kortsiktig risk och förväntad avkastning. 

Trots att du kan räkna med bättre avkastning för SEB Corporate Bond SEK rekommenderar vi den inte. Avgiften på 0,75% tycker vi är alldeles onödigt hög och vi tycker att det är bättre att göra avvägningen mellan kortsiktig risk och förväntad avkastning genom att reglera andelen aktiefonder. 

Slutsatsen är alltså att vi rekommenderar dig att lägga de sista 25% i SEB Likviditetsfond. Lannebo likviditetsfond är nästan lika bra, men SEB Corporate Bond SEK tycker vi absolut att du ska byta bort.

Lycka till!

* Värt att påpeka att den är mycket närmare likviditetsfonderna än en aktiefond.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.