Leva på avkastningen från utdelande fonder?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Ni avråder från utdelande fonder i allmänhet. Jag håller med om det för alla som är i en sparfas i livet. När man gått i pension vill man ofta snarare kunna ta ut en viss avkastning. Är utdelande fonder i så fall fortfarande ett dåligt val? Finns inte så många att välja på men Xact Sverige index ETF till exempel med 0,15% avgift tycker jag ser OK ut. Alternativet är att sälja av lite av sina fonder då och då för att kunna få ett tillskott till sin pension.

SVAR: 

En aktiefond äger aktier och aktierna ger utdelning. I en fond som inte delar ut köper fonden nya aktier för pengarna och i en utdelande fond delas pengarna ut till dig som fondägare. För den som hela tiden håller koll och gör rätt saker spelar det ingen roll rent ekonomiskt. Har du en utdelande fond och inte behöver pengarna när utdelningen kommer kan du köpa nya fondandelar för dem direkt och få i stort sett samma effekt som en icke-utdelande fond*. Har du en icke-utdelande fond och behöver pengar kan du istället göra som du säger och sälja av fondandelar då och då. 

Givet att det är så finns det två aspekter av valet. 

  1. Vilket är administrativt smidigast.
  2. Är de bästa fonderna utdelande eller icke-utdelande?

Det som skiljer din situation från de flestas är att det administrativa talar för utdelande fonder. När det gäller vilka fonder som är bäst så finns det dock ett betydligt större och bredare utbud av fonder som inte är utdelande. 

Vårt allmänna råd för någon i din situation är fortfarande den billigaste globalfond du kan hitta men om du ändå vill ha en Sverigefond och är beredd att betala lite grand för att slippa att själv gå in och sälja av är Xact Sverige inget dåligt val. Glöm dock inte att ta hänsyn till courtage-kostnaden för ETF:er när du funderar på om det är värt kostnaden.

Slutligen vill vi poängtera för övriga läsare att det är tämligen riskfyllt att leva på avkastningen på sina fonder. Det kan absolut vara rätt, men du behöver vara beredd på vad som kan hända om vi får en större börsnedgång och veta att du kan hantera det. Vårt allmänna råd är att ha åtminstone de pengar du tänkt använda de kommande två åren på ett sparkonto. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.