Saknas förvaltarnas bästa fonder inom kollektivavtalen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag undrar över varför de fåtal fonder man kan välja på inom respektive valinstitut i regel inte tillhör förvaltarnas bästa fonder. Borde inte facken vara tillräckligt stora för att få till ett bättre urval? undrar en KAP-KL (med få fonder att välja på). 

SVAR: Det finns olika sätt att tänka när det gäller fondutbud. För privat sparande skryter Avanza och Nordnet med att de har tusentals fonder. Premiepensionssystemet hade tidigare 850 fonder, fick kritik för det, drog ned till 500 och är nu på väg att begränsas ytterligare till 100-200. Fördelen med många fonder är att den som är intresserad alltid kan hitta just sin favoritfond. Nackdelen är att den som är ganska ointresserad – vilket de flesta är – mest får panik över att det finns hundratals fonder att välja mellan. 

När facket och arbetsgivarna väljer system för kollektivavtalad tjänstepension står det mellan upphandling och anslutning. ITP-avtalet är ensamt om upphandling och vänder och vrider var femte år på alla aspekter inom fondutbud och utbetalningsregler hos de bolag som ansöker. En aspekt är just att hålla nere på fondutbudet. Man har förmodligen resonerat att för den typiska pensionsspararen är det bättre att ha några få utvalda fonder att välja på. Det här med smalt utbud får också stöd av storfräsare som nobelpristagaren Richard Thaler.

För att det ska bli bra krävs förstås att man väljer ut rätt fonder, men här delar vi inte din bild av att urvalet är dåligt. Oftast finns en billig globalfond – vilket alltid är den vi rekommenderar – samt några alternativ som oftast är någorlunda vettiga. Det kan finnas någon fond här och där som vi kan tycka är onödig att ha med och någon enstaka som vi tycker hade passat bättre, men överlag tycker vi att kollektivavtalade tjänstepensioner har bra fondutbud. 


Läs gärna mer här om vad vi tycker att du ska välja i KAP-KL.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.