Vilket är bästa tjänstepensionsvalet för regionanställda?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Vad anser ni är bästa tjänstepensionsvalet för landstingsanställda? Jag har valt AMF. 50% global, 30 % Sverige, 10 % småbolag Sverige och 10 % Europa. De tog ju tyvärr bort LF. Har även sett att Danica är billiga. Tack för ert jobb. Det behövs.

SVAR: Tack för din fråga och hejarop!

Som regionanställd tillhör du kollektivavtalet KAP-KL/AKAP-KL och har en drös med bolag att välja mellan. Det stämmer att Länsförsäkringar tidigare var valbara och var då också vår allmänna rekommendation. 2017 lämnade de kollektivavtalet för att 2019 återigen finnas med på menyn. Eftersom AMF i samma veva sänkte sina avgifter ytterligare är skillnaden mellan AMF och Länsförsäkringar mycket liten. 

Danica* kan se billiga ut men de är luriga för att deras fonder belastas med avgifter som inte redovisas inom förvaltningsavgiften. Deras årliga avgifter är högre. Fördelen med AMF är att deras entrélösning är billigare. Därför är vår allmänna rekommendation just det. Du har ju redan valt AMF så sitt kvar skulle vi säga! Hur du sedan väljer att fördela mellan global, Sverige osv är inte superviktigt. Vi rekommenderar 100% globalt, men tycker inte heller att dina val är dåliga.

Här kan du läsa vår mer detaljerade genomgång av kollektivavtalet KAP-KL/AKAP-KL.

* Sedan frågan ställdes har Danica bytt namn till Futur Pension

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.