Det är aldrig läge att binda räntan

Blogg

“Räntorna är så låga nu. Är det inte läge att binda?”

Detta är en fråga en ofta hör på minglet eller runt middagsbordet, men det är helt fel fråga att ställa. Om den bundna räntan verkar låg nu så beror det på att marknaden förväntar sig att räntorna kommer förbli låga. Den rörliga räntan är i snitt lägre än den bundna. Det beror på att bankerna själva lånar in sina pengar med kort löptid. Om de skall erbjuda lån med lång löptid till sina kunder så tar de en risk i att räntorna kan stiga. Den risken vill banken ha betalt för och det ser de till att de får genom att lägga ett osynligt påslag på de bundna räntorna. Det är svårt att bedöma hur stort påslaget är, men om man jämför t.ex. SBABs boräntor sedan 1997 så ser man en tydlig trend.

När skall man binda räntorna då? Om man har god marginal i sin ekonomi och han klara en stor räntehöjning så ska man ha rörlig ränta. Om man å andra sidan skulle påverkas stort av en räntehöjning så kan det vara värt att binda räntan. Se en bunden ränta som en försäkring där du köper trygghet. Allt annat är spekulation (se budord 4).

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.

 • Johnny

  Oftast är det väl så att de räntor med längre löptid är dyrare än den rörliga räntan och att mellanskillnaden är det man får betala för tryggheten. Eller vad är det för osynligt påslag du skriver om? Just nu är fler av de längre räntorna lägre än den rörliga så om man binder nu har man ju redan lite “marginal” innan den bundna räntan kostar mer än den rörliga. Om den ens kommer ner i samma nivå. Tex så skulle jag just nu kunna binda min ränta på 1,5% på tre år så den rörliga räntan har en bit kvar att falla innan den är billigare.

  • Andreas

   Jonny: Du har helt rätt i att mellanskillnaden man är det man får betala för tryggheten. Huvudet på spiken.

   Det man kan tillägga är att det inte alltid behöver vara så att den bundna räntan är lägre än vad den rörliga räntan är just nu (även om det oftast är så). Däremot är den bundna räntan alltid högre än vad banken uppskattar att den rörliga räntan kommer att vara i genomsnitt under bindningsperioden.

   Och då banken har tillgång till mycket data och kompetenta människor som jobbar heltid med att göra sådana bedömningar så avråder vi starkt småsparare från att försöka göra en egen bedömning av om bankens bedömning är rätt eller inte. Det är därför budord 8 säger att man inte ska bry sig om vad skillnaden mellan rörlig och bunden ränta är just nu när man väljer om man ska binda eller inte. Istället ska man fundera över vilken risk ens privatekonomi tillåter.

 • Pingback: Varför långa bindningstider kan bli dyra | Småspararens Budord()