Data visar att det inte lönar sig att spela på aktier

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


 

Att flytta runt sina pengar genom att regelbundet sälja och köpa aktier kallar vi för att spela på aktier (budord 4). Jämfört med att köpa en billig fond eller köpa ett antal aktier och sitta still med dem så är detta en hobby som kostar pengar.

Vi tycker egentligen att det borde räcka som argument att aktiehandeln domineras av professionella aktörer (hushållen står endast för 10% av aktieägandet på börsen, källa SCB) och att det verkar högst osannolikt att man som amatör skulle göra bättre affärer än dem. Så fort en amatör säljer en aktie är det nämligen någon annan som köper och denna någon är med största sannolikhet en professionell investerare.

Om man inte nöjer sig med detta argument så har DN och Nordnet tagit fram data som visar att småsparare som handlar med aktier ofta får en genomsnittlig avkastning som är sämre än index. Eller med andra ord att det kostar pengar att spela på aktier.

Precis som Clas Hemberg (Avanza) säger till DN så är den minoritet som lyckas däremot mer benägna att prata om det än dem som förlorat pengar. Det kan ibland vara lätt att känna sig underlägsen när någon skrytnisse berättar om sina aktieklipp. Vi rekommenderar dig att ta ett par djupa andetag, tänk på att hen med allra största säkerhet bara har haft tur och le lite i smyg.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.