Hög inflation en lottovinst för dig med bolån

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Inflationen är högre än på mycket länge, Riksbanken höjde nyligen räntan och fler höjningar är på väg. Tvärtemot vad man kan tro innebär den här kombon att det har blivit sämre med sparkonto och bättre med bolån. Vi förklarar varför.  

I den här artikeln fokuserar vi på att förklara i stort vad som händer och hur det påverkar dig. I uppföljande artiklar kommer vi att zooma in på vad det innebär för vad du bör göra med pengar på sparkontot respektive bolån.

Vad är inflation

Inflation betyder att priser och löner höjs i kronor räknat. Mycket förenklat kan vi förklara det så här:

Klas köper bara två saker. Ost och mobiltelefoni. 

2021 hade Klas en lön på 10 000 kr/månad efter skatt, osten kostade 100 kr/kg och mobiltelefonen 1000 kr/månad. 

2022 får Klas en lön på 11 000 kr/månad efter skatt, osten kostar 110 kr/kr och mobiltelefonen 1100 kr månad. 

Det som har hänt mellan 2021 och 2022 är en inflation på 10% och en nationalekonom skulle säga att Klas är precis lika rik 2022 som 2021 eftersom han kan köpa lika mycket ost och telefoni för sin lön. 

För att skilja på vad som är allmän prisökning och vad som är inflation använder ekonomer begreppen nominell och real. Klas har fått en nominell löneökning på 10% mellan 2021 och 2022, men hans reala löneökning är 0. På samma sätt har ost och mobiltelefoni blivit dyrare nominellt, men inte realt. 

Inflationen just nu 6%

Enligt SCB var inflationen i Sverige 6,1% på årsbasis i mars 2022. Det ska jämföras med att Riksbankens inflationsmål är 2% och att det stora problemet de senaste 10-15 åren har varit att inflationen har legat under målet. Det här är alltså ett rejält skifte.

De viktigaste förklaringarna till den höjda inflationen är att priserna på energi, mat, etc stiger till följd av kriget i Ukraina samt att pandemin har skapat störningar i produktionskedjor. Huruvida den höga inflationen är här för att stanna eller om den är tillfällig är en fråga som de lärda tvistar om. 

Vi väljer som vanligt att inte spekulera för mycket om framtiden utan nöjer oss med att konstatera att vi med stor sannolikhet får högre räntor och högre inflation de närmaste åren än vad vi har haft på ett tag.

Räntorna höjs

Som ett sätt att bekämpa inflationen har Riksbanken, liksom sina kollegor i USA:s centralbank Fed och Europeiska Centralbanken, redan höjt reporäntan och dessutom aviserat att fler höjningar är att vänta. Anledningen till räntehöjningar är att räntehöjningar normalt sett pressar ner inflationen och att Riksbankens huvudsakliga uppgift är att hålla inflationen i närheten av inflationsmålet på 2%. 

Att reporäntan höjs betyder att det kommer att kosta bankerna mer att låna av staten. Den kostnaden skyfflar de gärna över på kunderna i form av höjda bolåneräntor. 

När det blir dyrare att låna av staten bör också andra sätt att låna bli mer attraktiva – till exempel att låna av sina kunder. Det här betyder att räntorna på sparkonton också höjs – åtminstone hos nischbanker som konkurrerar med räntan. 

Reala räntorna rejält negativa

Att räntorna höjs betyder alltså att de höjs nominellt. Det vill säga i kronor och ören så betalar du mer för bolånet och får mer tillväxt på sparkontot. 

Realt – med inflationen borträknad – är räntorna lägre nu än för ett år sedan. Om Klas sparar för att köpa ost om två år är det mycket bättre för honom att ha 2% inflation och 0% ränta än att ha 6% inflation och 2% ränta. Det första alternativet gör att han kan köpa mer ost. 

Du förlorar mer pengar på sparkontot nu

Man kunde ju tänka sig att högre ränta vore en bra nyhet för dig som har pengar på sparkontot. Så länge inflationen har gått upp mer än räntan är det dock precis tvärtom. Har du ett sparkonto med en ränta på 1% idag förlorar du i praktiken 5% av kapitalet varje år. Även om räntan går upp till 2% förlorar du 4% av kapitalet. 

Men du får rekordbillig amortering på bolånet

För dig som har bolån är det tvärtom. Att ha lån med negativa reala räntor är rena lottovinsten och det har väldigt många just nu.

Du får visserligen betala mer varje månad och det kan förstås vara dåligt i många fall, men inflationen ger dig i praktiken en gratisamortering som är värd betydligt mer.

Blir inflationen för 2022 6% kommer du i praktiken ha amorterat 6% på ditt bolån. Har du då bara betalat 2% ränta har du gjort en fantastisk affär. 

De flesta får sänkt lön

Det som är dåligt för de flesta är att det vi ser just nu är framförallt prisökningar. Än så länge verkar det inte som att lönerna riktigt har hängt med. Delvis för att de flesta har lönerevision en gång per år och därför inte har löneförhandlat de senaste månaderna. 

Har du 2% löneökning och inflationen är 6% har du i praktiken fått en lönesänkning med 4%. 

Även du som är pensionär drabbas av det här. Din inkomstpension, den största delen av din statliga pension, räknas upp med svensk löneutveckling vilket innebär att även pensionärer drabbas om lönerna inte hänger med inflationen.

Det här kan vara bra att hålla koll på i nästa löneförhandling. Försök gärna spela inflationskortet och håll tummarna för att chefen har koll på sin nationalekonomi.

Helheten är komplicerad

[Uppdatering 2022-05-29]. Helhetseffekten av de här olika delarna är förstås komplicerad. 

  1. Om hela ekonomin går sämre – vilket det finns goda skäl att tro att den gör av den här höga inflationen – är det naturligtvis i längden dåligt för de flesta av oss. 
  2. De flesta som har bolån har ju också en inkomst och ibland även en del pengar på sparkonto. Som helhet är det därför långt ifrån säkert att den som har bolån är en vinnare.
  3. På kort sikt när det gäller månadsekonomin är de flesta förlorare. Man får inte högre lön, men högre räntor ska betalas och andra priser är högre. Däremot kan en del bolånetagare bli vinnare i längden*.

 


* Åtminstone i branscher med arbetskraftsbrist finns det goda skäl att tro att reallönerna kommer att komma ikapp så småningom. Alltså att de tillfälligt sänks för att du inte har hunnit löneförhandla, men om att de efter ett par löneförhandlingar är tillbaka ungefär där de skulle varit i ett scenario med samma reala BNP-utveckling, men lägre inflation. Det du hinner förlora på ett eller ett par år med lägre reallön är i många fall betydligt mindre än det du vinner på något år med negativ realränta på bolånet. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.