Nätbankernas entrélösningar kan leda till dålig pension

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Pensionssäljarna Max Matthiessen och Söderberg & Partners fortsätter lura in kunderna till dyra och dåliga tjänstepensionslösningar. Men även Avanzas och Nordnets “billiga” tjänstepensionserbjudanden kan bli en nitlott för sparare som stannar kvar i den fond som tilldelas automatiskt. Det skriver vi tillsammans med Aktiespararna i deras tidning.

Småspararguiden har på uppdrag för föreningen Aktiespararna deltagit i en granskning av de jättar som sysslar med tjänstepension. Artikeln “Fonderna som äter upp din tjänstepension – stor granskning” är en genomgång av vad passiva tjänstepensionssparare får för sparprodukter hos de stora pensionssäljarna Max Matthiessen och Söderberg & Partners samt nätbankerna Avanza och Nordnet.

Doktor i finansiell ekonomi sågar pensionssäljarna

I artikeln intervjuas Kalle Erlandzon, doktor i finansiell ekonomi och VD på oberoende rådgivningstjänsten Lifeplan. Han skräder inte orden om de fonder som Max Matthiessen och Söderberg & Partners säljer.

Kalle Erlandzon

Om Max Matthiessens Ruth-fonder:

”För det första skulle det inte finnas något kapital i den där fonden – Intensity Crafted by Ruth – om säljarna inte hade rådgett kunderna att investera sina pengar där. Och för det andra – om fonden är så dålig att Max Matthiessen slutat att rekommendera den, borde de hjälpa existerande kunder som har sina pengar i fonden, att byta fond. Eller sänka avgiften på fonden.”

Om Söderbergs Proaktiv-fonder konstaterar han kort:

“Det lockar kunder som är okunniga och inte förstår vad det handlar om. Men det här är jättedålig kapitalförvaltning.”

Erlandzon har via sin tjänst Lifeplan god insyn i hur pensionssäljarna jobbar med sin försäljning av dyra fonder.

“Min erfarenhet är att mycket – men inte allt – hamnar i deras egna fonder. Jag har nyligen tittat på ett företag med ett 70-tal medarbetare som haft Max Matthiessen som rådgivare. Resultatet av rådgivningen blev att 71% av kapitalet hamnade i Max Matthiessens egna fonder. Ett annat färskt exempel är en ganska stor arbetsgivare vars medarbetare tidigare fått råd av Söderberg & Partners. Av flera miljarder kronor i förvaltat kapital hamnade över 60% i Söderberg & Partners egna fonder med en snittavgift på runt 1,7%. Det är en helt orimlig avgift när det går att hitta alternativ som kostar 0,2%.”

Avanza och Nordnet har hög svansföring, men förtjänar också kritik

Både Avanza och Nordnet marknadsför sig som lågprisaktörer och har ofta kritiserat pensionssäljarnas produkter. Nätbankerna får själva bekänna färg när de designar sina entrélösningar, det vill säga den sparform alla passiva tjänstepensionskunder får.

Avanzas passiva kunder hamnar i fonden Avanza 75, en fond med 75% aktier och avgift 0,61%. För personer under 55 år en försiktig lösning som innebär att man missar 25% av börsens förväntade avkastning. Något som kan bli mycket dyrt i längden, enligt Erlandzon.

– Aktier ger den högsta förväntade avkastningen. Därför är tumregeln stor exponering mot aktier när du är ung och medelålders. Först när du närmar dig pensionen ska du dra ned på risken. Så det är ett problem om Avanzas tjänstepensionskunder fastnar i entrélösningen Avanza 75 med lägre aktieexponering.

Nordnets passiva kunder hamnar i Nordnet Pensionsfond med 63% aktier och avgift 0,75%. Det är både sämre och dyrare än i Avanzas exempel.

En annan skillnad är att Avanza verkar ha gjort en upphandling av externa förvaltare i sin fond medan Nordnet enbart investerat i Öhmans fonder. Öhman är också storägare till Nordnet, vilket reser frågor om intressekonflikter.

Medan Nordnet försvarar sin produkt instämmer Avanza istället i kritiken: ”Det stämmer att vi bara har en exponering oavsett ålder, men det pågår ett arbete med att se över denna vilket även inkluderar risknivå”, svarade Åsa Mindus Söderlund, VD för Avanza Pension.

Hela artikeln finns på Aktiespararnas sajt.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.