Nordnet uppmuntrar till idiot-strategier

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Avanza och Nordnet tjänar stora pengar på att självutnämnda börsproffs köper och säljer ofta. Hela 40% av sina intäkter håvar de in via sina transaktionsavgifter*. Dessa småbanker, som annars är duktiga på att pressa priserna, har allt att vinna på att locka dig till att använda aktiemarknaden som ett kasino. Därför händer det att de ger råd som ger klirr i deras kassa, men dålig avkastning för dig som kund.

Nordnet: Spela på aktier!

När du surfar in på Nordnets hemsida möts du av en bild i nederkant som visar ett axplock av  investerare. Precis som grannar skryter om sina aktieklipp men talar tyst om sina förluster väljer Nordnet att framhäva dem som haft flyt på sistone. De som visas har mellan 8% och 115% i avkastning på 3 månader.

Den oerfarne kan lätt få intrycket att det finns mycket pengar att tjäna på 3 månader, om man bara läser på lite. Nordnet tycker att du ska låta dig inspireras av de beslut som dessa investerare gör, så vi tog en titt på vad det egentligen innebär.

Profilerna ovan handlar nästan uteslutande i småbolag och har allt från avkastning på 2000% för en enskild aktie ned till -85%. Det är alltså extremt hög risk det handlar om. För fyra av dessa är det solklart vart deras avkastning kommer ifrån: företaget Starbreeze, en jackpot-vinst som avkastat ungefär 120% de senaste 3 månaderna. 75-90% av deras portföljvärde består idag enbart av Starbreeze. Den femte hittade en annan vinnare i företaget Gabather, som gick upp med 70%.

Nordnet uppmuntrar alltså småsparare att ge sig in i den mest riskabla delen av aktiemarknaden, som de flesta gör bäst i att aldrig ge sig in i och definitivt inte ska börja sin investerarkarriär med. Enligt Nordnets egen analys gör deras investerare ett smartare val om de följer index istället för att försöka slå det, frågan är då varför de uppmuntrar till aktivt investerande. En rimlig gissning är att man då gör fler affärer, vilket leder till större intäkter för Nordnet.

Kontentan

Vi gillar Nordnet för deras låga priser och breda fondutbud, men deras satsning på Shareville är inget annat än ett lekfullt sätt att uppmuntra kunderna till att göra dåliga affärer.

*Källa för intäkter: Avanza s. 59, Nordnet s. 76

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.