Småspararguiden + Albin Rännar = Sant!

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


När Albin Rännar lämnade Aktiespararna i höstas var vi inte sena med att höra av oss. Vi träffades efter julledigheterna, ondgjorde oss över branschen i två timmar och tycke uppstod direkt. Nu är vi jätteglada att kunna meddela att Albin tar plats i vår advisory board.

Aktiespararna har varit en inspiration för oss

Vi i Småspararguiden gillar att tänka om oss själva som rebeller i finansbranschen. En annan organisation som har betydligt längre erfarenhet av att hålla bankbossarna på fötter är Aktiespararna. Under 2016 har vi i Småspararguiden hejat på när deras tidigare chef för marknadsövervakning, Albin Rännar, bråkat med branschen på bästa sändningstid i SVT och vi nickade instämmande när han på olika seminarier tyckte att myndigheterna måste ta i med hårdhandskarna mot fondfusket.

Turbulent i de egna leden

Under hösten var det turbulent också inom Aktiespararna. Albin fick intern kritik för att han var för hård mot branschen. I SVD:s artikel 26 aug beskrevs situation för storbolagen såhär:turbulent i aktiespararna

“Det är svårt att bjuda in någon till en dialog om man precis blivit sågad jäms med fotknölarna. Därmed kanske Aktiespararna också förlorat möjligheten till inflytande över viktiga frågor för sina medlemmar. Förr bjöds man ofta in av ägarna till berörda bolag och fick sitta med när svåra frågor eller problem skulle lösas. Något som inte hänt så ofta på senare tid.”

Albin och flera andra i ledningen blev petade av den nya styrelsen och SVD pekar ut att: “Lite för brutala sanningar lite för ofta om börsbolag och dess toppar pekas ut som det starkaste skälet till den uppblossande konflikten.”

Småspararguiden kan bara konstatera att Albin lämnat ett tomrum efter sig. Det är sällan vi hör Aktiespararna ryta till längre.

Lika bråkstakar leka bäst

Eftersom vi i Småspararguiden har lyckats skapa många ovänner blir vi glada de få gånger vi hittar likasinnade. Vi stämde träff med Albin och pratade om vad konsumenterna egentligen behöver för vägledning när de flesta rådgivare tyvärr mest agerar säljare. Vi fann att vi har mycket gemensamt och Albin tar nu plats i vår advisory board som består av ett 10-tal stjärnor som alla vill hjälpa till att göra sparande enkelt, ärligt och tillgängligt för alla. Superkul!

Tre snabba med Albin

  1. Kul att du vill vara med på vår resa Albin! Vad fick dig att engagera dig i vårt projekt?
    Jag har följt Småspararguiden länge och beundrar ni ni gör och vill göra, så det är jättekul att kunna vara med och bidra. Jag brinner ju för samma saker, att hjälpa människor fatta bra beslut i sparandet, den frågan som folk oroar sig mest för.
  2. Det var turbulent inom Aktiespararna i höstas och det verkar som du blev petad för att du kom med för “brutala sanningar”. Alla älskar ju skvaller kring konflikter. Har du något att bjuda på?
    Jag vill inte skvallra utan kan redogöra för vad de andra inblandade personerna har uttalat i medierna, men det blev ju tydligt att vissa personer i styrelsen hade diametralt annorlunda syn på vad som var bra för Aktiespararna. Det var ju sex av nio i ledningsgruppen som lämnade under samma period. Jag är stolt över vad vi åstadkom under mina tre år. Medlemsökning varje månad jag var där förutom under mindre än en handfull, för första gången på ett drygt decennium. Väldigt hög medlemsnöjdhet med min avdelnings arbete, att vi fick bra uppmärksamhet, breddning till nya medlemsgrupper och frågor, väg mot en ekonomi i balans etc.
  3. Om du var i konsument- och finansmarknadsminister Per Bolunds kläder, vad skulle du driva för förändring?
    Jag skulle följa de direktiv som finns, att värna finanskonsumenter. De är inte skyddade idag utan råkar illa ut som bankkunder, bolånare, fondsparare, tjänstepensionssparare, premiepensionssparare. Det finns hur mycket som helst att göra. Bara att kavla upp ärmarna och hugga i.

Välkommen Albin!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.