Tjejmatte, killmatte och henmatte

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Via DN har vi förstått att det pågår en diskussion om tjejmatte i diverse sociala medier som vi är för gamla och omoderna för. Med risk för att vi har missförstått alltihop tar vi ändå chansen att tycka lite om hur du bör spendera dina pengar. 

Vilken shopping är onödig?

Efter att ha läst DN och lyssnat på P1 (dvs vi har inte gått till källan som sägs finnas på Tiktok) har vi förstått att tjejmatte handlar om att motivera “onödig” shopping med kreativ matematik.

Den första frågan är vad som är onödig shopping. Är en handväska för 5000 kr onödig shopping som folk (killar?) på Tiktok verkar tycka? Är en lika dyr borrmaskin onödig shopping?

Vårt svar är det du ska fokusera på är hur glad/nöjd/tillfredsställd du blir hur länge av det du lägger pengar på. (Här ska du så klart också räkna in värderingar som om du bryr dig om klimatet, inte vill döda djur eller om du helst vill att dina prylar ska vara tillverkade av svenskar med kollektivavtal eller människor i utvecklingsländer utan.) 

Handväskan

Använder du din handväska varje dag i tre år och du varje dag känner dig genuint glad för att du har en så fantastiskt snygg och praktisk handväska är den säkert värd sina 5000 kronor. Precis som tjejmatten säger är kostnaden 5 kronor per dag i det sammanhanget inte så farligt stor för de flesta svenskar. Tar du med dig matlåda istället för att äta lunch ute en dag i veckan har du sparat in mer än så. Har du någorlunda ok ekonomi är det alltså ett bra köp.

Om du däremot blir glad av handväskan i ett par dagar och sedan tröttnar och vill ha en ny är den däremot ett dåligt köp. Om du inte har väldigt mycket pengar och blir väldigt glad de där första dagarna. 

Bilen

Om vi ska gå på fördomar så är en dyr bil något som en och annan man lägger pengar på. Här är psykologin ganska jämförbar med handväskan. Om man bara vill ha en låg kostnad för att transportera sig från punkt A till B på ett bekvämt sätt spenderar man gissningsvis åtminstone ett par hundra tusen kronor i onödan om man väljer lyxbilsklassen. Det behöver inte heller vara fel, men man behöver vara betydligt gladare varje dag än handväskeköparen. 

Ett vanligt misstag här är att tänka procent istället för kronor. Det är betydligt dyrare att betala 200 000 kr extra för en lite lyxigare bil* än att betala 4500 kr extra för en handväska**. Även om den procentuella skillnaden inte är så stor. 

Borrmaskinen

Ekonomen Katrine Kielos-Marcal tar i en krönika i DN upp en dyr borrmaskin som ett exempel på killmatte. I exemplet menar hon att borrmaskinen oftast bara används någon enstaka gång per år och att man lika gärna kunde ha lånat av grannen.

Här gäller det också att fråga sig vad som händer om man inte köpt någon borrmaskin eller köpt en billigare. Om man vet att man aldrig kommer att gå och fråga grannen om man får låna borrmaskin och borrmaskinsköpet därför gör att man faktiskt får tummen ur och barnsäkrar sitt hem, sätter upp tavlan som gör en jätteglad, etc kanske det kan vara värt en del pengar även om den inte behövs så ofta. 

Om man däremot har en urtrevlig granne som man gärna får en anledning att hälsa på eller att man tror sig om att faktiskt klara av att göra det man behöver även med en billigare borr finns det bättre saker att lägga pengarna på.

Tantrakurs och tågluff

Själv är jag ovanligt mycket hippie för att vara ekonom och ingenjör i finansbranschen. Eftersom jag bor i kollektiv lägger jag ovanligt lite pengar på boende. Däremot tågluffade jag med barnen en månad i somras vilket kostade mig runt 40 000 kronor och jag är just hemkommen från en tantrakurs som kostade 6 000 kr.

Båda delarna förbrukas snabbare än både bil, borrmaskin och handväska, men jag tycker nog ändå att upplevelserna var värda det. Och om tantrakursen håller sitt löfte om att hjälpa mig att vara mer närvarande i nuet och leva mer kärleksfullt kommer jag ju ha nytta av den resten av livet. 

Någon som har Tiktok får gärna berätta för mig om det är tjejmatte, killmatte eller bara flummatte. 

Taylor Swift eller heta exet Johan

Riktigt spännande blir tjejmatten när man ska bestämma om man ska använda sina redan betalda dyra biljetter till Taylor Swifts konsert eller om man istället ska passa på att träffa sitt heta ex Johan som råkar vara i stan***.   

Som Katrine Kielos-Marcal påpekar så är tjejmatten här helt i linje med nationalekonomin. Vad biljetterna kostar är en historisk kostnad (sunk cost på engelska). 

När biljetterna till Taylor Swifts konsert släpps långt i förväg tar en rationell människa ställning till hur roligt hen kommer att ha om hen går multiplicerat med sannolikheten att hen faktiskt kommer att gå på konserten. 

När konserten väl kommer tar samma rationella person inte hänsyn till vad biljetterna kostade utan väger enbart nyttan/glädjen av konserten mot nyttan/glädjen av att träffa Johan****. Det valet kan i sin tur bero på om Johan har lagt sina pengar på handväskor/bilar eller tantrakurser och någonstans här kan vi konstatera att verkligheten är alldeles för komplex för att det i praktiken ska gå att slå fast vad som är ett ekonomiskt rationella köp.

Vi rekommenderar henmatte

Den smarta matten – som vi kan kalla henmatte – handlar om att faktiskt fundera på hur mycket pengar det egentligen rör sig om och hur mycket glädje/nytta du faktiskt får för dem. Åtminstone om det rör sig om lite större belopp. Köp inte dyra saker av slentrian eller för att du får en snabb men övergående kick, men låt inte heller bli för att folk gör sig lustiga på Tiktok. 



* Jag äger ingen bil själv och kan alldeles för lite om totalkostnad för bilägande, men gissar att man får igen en del av prisskillnaden för en lyxigare bil vid en andrahandsförsäljning. För er som kan något om bilekonomi bygger jämförelsen på att ni betalar mer än vad som vore rationellt om ni inte brydde er om känslan av att ha en cool/skön/snygg/bekväm bil.

** Jag kan lika lite om handväskor som om bilar, men jag gissar att man kan köpa en helt ok handväska för 500 kr. Även här kan dock lyxvarianten ha ett betydande andrahandsvärde.

*** Exemplet är stulet från Katrine Kielos-Marcal. Jag vet inte var hon har hittat det. Själv hade jag gissat att det är ganska få – oavsett kön – som avstår en dyr, redan betald konsert för att träffa sina heta ex, men det kanske är vanligare än jag tror. Jag blir lite extra nyfiken eftersom jag har skrivit en B-uppsats i genusvetenskap där jag bland annat diskuterar hur en bra relation till sitt ex utmanar tvåsamhetsnormen, men Småspararguiden är inte rätt forum att utveckla den typen av analyser. 

**** Möjligtvis tar hen hänsyn till att det i längden möjligtvis är optimalt att göra båda delarna och att det kan vara lättare och billigare att träffa Johan en annan gång. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.