Kan man låna till kontantinsatsen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag undrar om chanserna att få bolån minskar om man också lånat till kontantinsatsen? Vi är ett gift par på 33 och 28 år varav en av oss har fast anställning och den andre timanställning. Vi har varsitt mindre lån via CSN. Inga andra lån eller några anmärkningar. Vi har inte möjlighet att spara ihop till kontantinsats och behöver därför låna till den. Är det smartare/säkrare att låna de pengarna genom en anhörig istället? Kollar banken upp sådant och spelar det någon roll? Tack på förhand!! 

SVAR: Det korta svaret är ja. Ni får en bättre förhandlingssituation med banken om ni lånar från anhöriga. 

Vad är kontantinsats?

När du köper en bostad behöver du betala minst 15% kontant. Resterande kan du lösa genom ett bolån. Det går visserligen att låna till kontantinsatsen också men det kallas då inte bolån eftersom bostaden inte utgör en säkerhet för banken. På grund av den förhöjda risken är räntan mycket högre på ett kontantinsatslån och det ställer också högre krav på den som lånar att det finns en stabil inkomst.

Låna privat eller av banken?

Eftersom alla former av privatlån utan säkerhet har höga räntor är det alltid intressant att kunna låna av någon anhörig istället. Den här typen av privata lösningar har banken ingen möjlighet att kolla upp eftersom det inte ingår i kreditupplysningar. Tar ni däremot lånet av en annan bank kommer det att synas vid en kreditupplysning. Fördelen med att låna privat är dels att det är lättare att få lånen och förhandla ränta (särskilt om banken inte vet att ni har lånat pengarna) och dels att det i många fall kan vara lättare att förhandla till sig en ok ränta av en anhörig. 

Nackdelen är förstås att pengar ibland kan skapa konflikter i familjer. Vårt råd är att se till att ni är överens om vad räntan ska vara, vad som händer om ni får problem att betala tillbaka, etc.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.