Så kommer man ur skitfonderna

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej!

Jag håller på att se över mitt sparande och mina placeringar. Tyvärr har jag i dagsläget flera av de sämre fonder ni skrivit om. Via iZave (numera uppköpta av Hjerta) har jag haft Monyx-fonder, som ligger i Folksam.

Förra veckan sa jag dock upp avtalet med dem och flyttade pengarna till SPP Global Plus. Jag är ju ganska begränsad inom Folksam. Är detta en vettig fond eller finns det någon annan hos dem som är mer lämplig? Jag har två år kvar av bindningstiden innan jag kan flytta pengarna till någon annan aktör utan att åka på avgift. Planen är att gå tillbaka till Avanza där jag har konto. Summan det handlar om är ca 300 000 kr. Dock kan jag ju i nuläget låta bli att spara mer pengar där och istället göra det i lämplig fond på Avanza.

Som grädde på moset har jag dessutom tjänstepension via Söderberg & Partners med placering i Proaktiv 75. Vad är en bättre placering här?

PPM har jag i C WorldWide Global Equities och AP7 Såfa. Bör jag sätta allt i den senare? Eller något helt annat?

Och sist men inte minst. Hur bör jag tänka med tanke på den osäkra situation som gäller nu? Finns det någon anledning att just i nuläget inte flytta pengarna till de indexfonder ni vanligen rekommenderar?

SVAR: Hej,

Vi får börja med att beklaga att du har blivit inlurad i flera dåliga fonder, men också gratulera till att du har insett det och tagit tag i saken.

Bästa fond på Folksam

Folksam-pengarna har du flyttat till helt rätt fond. SPP Global plus är den bästa fonden vi kan hitta på Folksam*.

För att veta om det lönar sig att flytta nu eller avvakta så behöver du fråga Folksam om vilken kapitalavgift du betalar och hur stor flyttavgiften är. Om du flyttar till Avanza eller Nordnet subventioneras flyttavgiften upp till 1000 kr. Baserat på dessa uppgifter går det ganska lätt att räkna ut vad som är mest lönsamt för dig. Vår erfarenhet är att det lönar sig att flytta.

Tjänstepension hos Söderberg & Partners

Beklagar att du blivit inlurad i Proaktiv 75 som toppar vår lista över marknadens värsta skitprodukter. Tyvärr är du långt ifrån ensam.

Vilken fond du ska ha istället beror på vilket skal du har för tjänstepensionen och det kan vi inte riktigt avgöra från frågan. Ifall du har mer än 10 år kvar till pensionen rekommenderar vi alltid den billigaste globala aktiefonden du kan hitta, men vilken det är beror på försäkringsbolag. Och i vissa tjänstepensionslösningar kan du dessutom välja flera försäkringsbolag.

Du kan själv försöka leta fram den billigaste globalfonden där du har din tjänstepension genom vår Fondguide.

Om du försöker själv så kan du trösta dig med att få aktiefonder är sämre än Proaktiv 75 så även om du inte hittar den allra bästa blir det antagligen en stor förbättring.

AP7 Såfa i PPM

I PPM-systemet rekommenderar vi i allmänhet att ha alla pengar i AP7 Såfa. C Worldwide Global Equities har klart högre avgifter så sälj den och flytta de pengarna också till AP7 Såfa.

Försök inte tajma marknaden

Vi vet inte exakt vad du syftar på angående osäker situation, men visst finns det osäkerheter i ekonomin. Börskurserna avgörs dock av experter och de vet om detta. Det finns alltid risk att börsen går ner på kort och medellång sikt och det får man acceptera om man på lång sikt ska få pengarna att växa med väldigt stor säkerhet, men vi rekommenderar att man aldrig försöker tajma marknaden.

Lycka till med allt!

* Ibland kan banker och försäkringsbolag ha fler fonder än de visar upp och vi har inte koll på detta i Folksam-fallet, men utav det fondutbud man kan hitta på deras externa hemsida så är SPP Global Plus vår favorit.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.