Så skyddar du dig mot svag krona

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har sparat ihop ett ansenligt kapital och jag börjar bli mer och mer orolig för den svenska kronans fall. Historiskt brukar kronan tappa i varje kris och jag är orolig för att Sveriges ekonomi kommer påverkas av konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Min fråga är hur valutasäkrar jag dessa pengar från den dalande kronan. Investera i andra valutor som EURO, eller USD och i så fall hur går man tillväga? Tack för era råd! 

SVAR: 

Tack för intressant fråga! Det här är en sådan fråga som blir mer och mer komplicerad ju djupare man gräver, men vi gör ett försök att svara begripligt.

Kommer kronan att falla i värde?

Först ska sägas av vi som vanligt inte spekulerar i huruvida kronan kommer att gå upp eller ned. Som med aktiekurser gäller att om det hade funnits lätta pengar att tjäna på att alla visste att kursen skulle upp eller ned hade proffsen redan sålt eller köpt kronor och kursen hade redan anpassat sig. 

Däremot har du helt rätt i att valutakurser kan röra sig, valutan är en risk och i turbulenta tider blir de flesta risker större. Så även om vi inte vet hur valutorna kommer att röra sig är det bra att fundera igenom hur man påverkas om de gör det.

Hur påverkas du av att kronan faller i värde?

Det som händer om kronan minskar i värde är att alla svenskar blir lite fattigare och saker vi importerar blir dyrare. Det här är samma sak som att vi får högre inflation driven av importvaror. Det vill säga franska ostar ökar mer i pris än västerbottenosten. 

Om du har både dina sparpengar och dina utgifter i Sverige påverkas du enbart indirekt av om kronan minskar i värde. Ett kronfall blir då ungefär samma sak som om vi får hög inflation av andra orsaker (även om det är lite olika vilka varor och tjänster som blir dyrare). 

Har du utgifter i andra valutor än svenska kronor – till exempel om du bor i Thailand tre månader per år, har ett hus utomlands, försörjer ett barn som studerar utomlands, etc – blir du förstås en direkt förlorare. 

Har du sparpengar i andra delar av världen – tex aktiefonder som inte är svenska – blir du delvis en vinnare på en svagare svensk krona. Om kronan faller i värde mot dollarn så kommer till exempel vår favoritfond Länsförsäkringar Global Index att öka mer i värde än vad den borde eftersom fonden äger många amerikanska bolag. 

Den andra sidan av myntet är förstås att om kronan stärks jämfört med dollarn så kommer en Sverigefond att gå bättre än en globalfond.

Så gör du med ditt sparkonto

Vi brukar säga att det finns två vettiga sätt att placera pengar. Kortsiktigt sparande ska placeras på sparkonto och långsiktigt sparande i aktiemarknaden

För kortsiktigt sparande på sparkonto finns inte så mycket att göra åt inflation/försvagad krona. Det du kan göra är att hänga med lite och skulle räntorna sticka iväg kan det bli ännu viktigare att försöka hitta ett sparkonto med lite bättre ränta https://www.smaspararguiden.se/jour/hur-skall-jag-valja-sparkonto/ och inte ha kvar pengarna hos storbanken. 

Är det så att du har planerade utgifter i någon annan valuta kan det möjligtvis vara värt att placera de pengar du tror att du ska använda i den valutan. Tänkte du tillbringa nästa vinter i Florida och räknar med att det kommer att kosta dig $10 000 minskar du risken genom att köpa de där $10 000 redan nu. Det kan du till exempel göra på Avanza eller Nordnet. 

Ha långsiktigt sparande i en global aktiefond

För långsiktigt sparande rekommenderar vi i grunden en global aktiefond. Om ´du följer det rådet och svenska kronan försvagas kommer du vinna på det. 

Nackdelen är att om svenska kronan stärks kommer du att bli en förlorare, men å andra sidan brukar en stärkt krona innebära att svensk ekonomi har gått bra och då blir det rätt bra ändå om du bor i Sverige.  Det här är annars ett av argumenten för Sverigefonder.

Här har vi skrivit utförligare om varför vi föredrar globalfonder framför Sverigefonder.

Vi avråder från spekulation

Det är också möjligt att på olika sätt spekulera i en försvagad krona. Det finns massvis med mer eller mindre konstiga finansiella instrument att köpa där du åstadkommer det. Det avråder vi dock från. 

Bonus: Sök jobb på ett exportbolag

Det här är förstås inte möjligt eller önskvärt för de flesta, men om vi får en kraftigt försvagad svensk krona är det bästa stället att jobba på ett bolag som exporterar sina varor utomlands än att. För den som säljer varor till USA är en försvagad svensk krona väldigt bra. På kort sikt betyder det att priserna automatiskt höjs medan lönerna inte gör det vilket gör underverk för bolagets vinster. På lite längre sikt ger det dig både bättre chanser att få behålla jobbet och bättre läge vid löneförhandlingarna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.