Hur skall jag välja sparkonto?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Tänker sätta in lite pengar varje månad, på ett bankkonto, hur gör jag det bäst med insättningsgaranti och ränta på ränta, med så hög ränta som är säker.

SVAR: Som du nämner är det en bra hygienfaktor att det sparkonto du väljer har insättningsgaranti. Det innebär att staten täcker upp till 1 050 000 kronor om banken skulle gå i konkurs. Om du använder en jämförelsetjänst som t.ex. Compricer (notera att vi svarar på läsarfrågor åt Compricer*, att den här frågan kom via dem och att Compricer inte är en oberoende tjänst**) är det lätt att bocka för att visa “Enbart konton med insättningsgaranti”.

Vilken bank du skall välja tycker jag bör handla om dessa saker:

  1. Nyss nämnda insättningsgaranti.
  2. Vilken bank som ger högst ränta.
  3. Vilken bank är smidigast att skaffa konto hos, gärna med bankID om du föredrar det framför blanketter.

Vissa banker har också villkor att du måste spara ett minimibelopp för att ta del av den högre räntan.

Att sedan sätta in pengar varje månad är förmodligen inte konstigare än att upprätta en stående överföring från din nuvarande bank till ditt nya sparkonto. Ränta på ränta är något som sker automatiskt, men räkna inte med några stora effekter eftersom dagens räntor är låga.

I dagens ränteläge kan du komma upp i en ränta strax under 1% om du vill ha fria uttag. Om du kan tänka dig att binda pengarna i något år kan du i skrivande stund komma upp en bit över 1%. 

Här har vi också sammanställt våra tips om sparkonton.

* Vårt samarbete med Compricer består i att vi svarar på läsarfrågor som den här som de får in. Svaren publiceras hos både dem och oss. Vår vinst är att vi syns där och på så sätt får “gratis” reklam. Inga pengar betalas åt något håll mellan oss och Compricer.

** Compricer listar alla bankers sparkonton och får betalt via provisioner från de banker som vill ha en direktlänk till sitt erbjudande.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.