Drevet mot Kommunals aktieportfölj har fel fokus

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


SvD Näringsliv gjorde nyligen en granskning av Kommunals aktieportfölj och summerar tydligt sin slutsats redan i rubriken: “Kommunals aktieportfölj: Vårdslös spekulation”. Småspararguiden har gjort sin egen granskning och kommer fram till att SvDs analys är mer vårdslös än Kommunals portfölj. SvD har nämligen inte analyserat hela Kommunals portfölj, bara en liten del.

Vi känner alla till uttrycket att man inte skall lägga alla ägg i samma korg. I Kommunals fall handlar det om ägg till ett värde av 270 miljoner som hamnat i en Swedbank-korg. I SvDs granskning har man enbart tittat på Kommunals aktieportfölj men helt missat att den absoluta majoriteten av aktierna ligger i fonder. Kommunals totala aktierelaterade innehav är c:a 2 miljarder, aktiefonder inräknade. Swedbankaktierna utgör då betydligt lägre 14% istället för de 61% som SvD hävdar.

Även om andelen Swedbankaktier överdrivits i media har Kommunal inte en exemplarisk portfölj. Övervikten i Swedbankaktier är fortfarande högre än vi skulle rekommendera. Efter en genomgång av de övriga innehaven ser Småspararguiden också att en halv miljard är placerad i aktivt förvaltade aktiefonder med höga avgifter på 1,2 – 1,5 %. Det här betyder att Kommunal skänker bort 5 miljoner kr per år till Nordea, Lancelot och Swedbank vilket är ett större problem än övervikten i Swedbank-aktien. Särskilt eftersom Kommunal vill bedriva en politik för minskade löneskillnader. De här 5 miljonerna kommer garanterat att hamna i redan välfyllda fickor. Vi rekommenderar därför Kommunal att titta på Småspararguidens budord 3: Titta på priset när du köper fonder.

Vi på Småspararguiden önskar att detta vore en skandal, men tyvärr så är det snarare regel än undantag att stora organisationer betalar överpriser för fondförvaltning. Vi tycker därför att mediadrevet mot Kommunal är oförtjänt och skulle hellre se ett mediadrev mot finansindustrin som lurar av såväl privatpersoner som organisationer i tredje sektorn stora summor varje år.

Kommunals värdepapper från ÅR2014

Utdrag från Kommunals årsredovisning 2014

Källor

Kommunal årsredovisning 2014
Kommunal: De vanligaste frågorna med anledning av Aftonbladets granskning

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.