Experten: det enkla valet av elavtal

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Att välja elbolag kan kännas knepigt. Vilket elbolag ska man bli kund hos och vilket avtal ska man välja? Vad är det viktigaste att hålla koll på? Småspararguiden har varit i kontakt med en oberoende el-expert [1] som har jobbat med utvärdering av elbolag i flera år. Här sammanfattar vi allt du behöver veta för att slippa fundera på elen någonsin igen.

1. Du kan inte påverka valet av elnätsbolag

Du kommer behöva två avtal, ett elnätavtal (alltså med företaget som äger nätet) och ett avtal med ett elhandelsbolag (som du köper själva elen från). Ibland kan man ha samma elnätsbolag och elhandelsbolag men det är inte alla bolag som äger ett nät. Du kan inte välja elnätsbolag så det är bara att gilla läget.

2. Rörligt elpris är billigast i längden

Precis som med lån (där man väljer rörlig ränta eller bunden ränta) så måste man oftast välja om man vill ha rörligt elpris eller fast elpris. Här kan vi titta på vårt budord 8- Det är aldrig läge att binda räntan, och konstatera att det är samma frågeställning man ställs inför. Det intressanta är inte vad priset är just nu utan om man har marginaler i sin ekonomi för att elpriset kan bli högre inom ett par år. Kostnaden för el är sällan en kritisk utgift i hushållet och rådet är därför enkelt: välj rörligt elpris.

3. Se upp för branschens trick: tillsvidareavtal och anvisningsavtal

Något som alla borde göra är att kika på nästa faktura och se vilket avtal man har idag. Förutom att rörligt pris är att föredra är det viktigt att säkerställa att man inte har ett tillsvidareavtal eller anvisningsavtal. Dessa avtal blir man tilldelad ifall man inte har eller tecknat ett elavtal. Elnätsbolaget är då skyldigt att leverera el och oftast görs det till ett pris som ligger 20-25% över det rörliga. 15% av hushållen hade ett anvisningsavtal 2014 vilket innebar en extra intäkt för elbolagen på ca 1,3 miljarder kronor jämfört med om kunderna hade haft ett vanligt rörligt elavtal istället [källa1källa2].

4. Välj GodEl som elhandelsbolag

Det finns ett elhandelsbolag som endast erbjuder ett rörligt avtal där all el dessutom kommer från förnyelsebara energikällor. Varje år lyfter de debatten och orimligheten med att avtalsformen tillsvidareavtal/anvisningsavtal fortfarande finns kvar. Som om inte det vore bra nog går all vinst företaget gör till välgörenhet. Vi pratar om GodEl som är ett tryggt val där man inte ens har möjligheten att välja ”fel” eller måste hålla sig uppdaterad eftersom dom bara erbjuder ett avtal.

Vanliga frågor om elavtal

Om jag tecknar ett elavtal där elen ska komma från förnyelsebara energikällor (vindkraft, vattenkraft och solkraft), hur vet jag att min el faktiskt är förnyelsebar?

Det vet du inte. Oftast så innebär ditt val bara att elhandelsbolaget köper eller producerar motsvarande mängd förnyelsebar energi som du förbrukat.

Är det inte smart att gå med i Kundkraft eller Sumer (tidigare Baraspara) som samlar ihop kunder och förhandlar åt dom så man kan få ett bättre pris?

Det låter som en bra idé men är sällan det. Det är hård konkurrens bland elbolagen idag, så hård att elen oftast säljs till oss konsumenter till inköpspris. Därför kan man inte räkna med att göra några större besparingar genom förmedlare som upphandlar el åt flera kunder samtidigt. Aktörerna agerar som mellanhänder och vill givetvis tjäna pengar på sina tjänster. Baraspara uppmärksammades 2013 i SvD då deras kunder såldes vidare till ett elbolag där de riskerade att få ett dyrare elavtal än de haft tidigare.

Går det inte att få ett lägre pris via prisjämförelsesajter som Elskling eller Compricer?

Elbolagen konkurrerar med små marginaler och går ibland så långt att de ger rabatter som innebär att de erbjuder ett pris under inköpspris. Ibland upp till 20% lägre. Dessa villkor är naturligtvis begränsade, ofta till 12 månader och självklart finns det en hake. En stor del av kunderna missar att se över sina priser efter perioden och blir då placerade i de dyra anvisningsavtalen. Att använda prisdumpning för att locka in kunder i en situation där man senare kan bli blåst är en tveksam affärsmodell.

[1] Vår expert har önskat att vara anonym men ställer gärna upp på frågor via oss på Småspararguiden.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.