Finansinspektionen sätter äntligen stopp för Exceed

Blogg


Gillar du att vi granskar branschen? Stötta oss!


Idag slår äntligen Finansinspektionen till med storsläggan mot “rådgivnings”-bolaget Exceed och återkallar deras tillstånd att bedriva verksamhet. Det här är sjunde gången som myndigheterna sätter stopp för ett bolag vars produkter vi varnat för på våra listor över branschens skitprodukter.

Exceed kastas ut

På en presskonferens meddelar Finansinspektionen idag att Exceed blir av med sina tillstånd att driva verksamhet:

FI:s undersökning visar att Exceed genomgående har brutit mot centrala kundskyddsregler i värdepapperslagstiftningen. Ett exempel på detta är att Exceed har gett råd till kunder, många gånger äldre personer, att investera sina sparpengar i mycket komplexa och riskfyllda produkter utan att säkerställa att kunderna haft nödvändig kunskap om de stora riskerna. Ett annat exempel är att den information som Exceed lämnat till sina kunder om avgifter varit direkt missvisande.

Vid rådgivning av så pass komplexa och riskfyllda produkter till konsumenter är kraven särskilt högt ställda. Produkterna är inte lämpliga för alla, utan företagen har ett stort ansvar att säkerställa så att inte fel produkt hamnar hos fel konsument. Undersökningen visar att Exceed har brustit i detta ansvar, och det är allvarligt.

Det innebär att Exceed inte visat den omsorg om sina kunder som krävs enligt lagen. Bolaget har dessutom försvårat FI:s arbete under utredningens gång.

Finansinspektionen

Exceed varnades 2017

Den som har följt våra granskningar av finansbranschen känner säkert igen bolaget Exceed. Vi rapporterade om hur Finansinspektionen varnade dem redan 2017 för administrativa misstag.

Då skrev vi:

Att straffas för bristfälliga rutiner (och inte för att blåsa sina kunder på orimliga avgifter och idiotiska produkter) är som att bli stoppad i 200 km/h på motorvägen och betala böter för att säkerhetsbältet inte var på.

Småspararguiden, 2017

I samma artikel gick vi nämligen igenom varför vi redan då frågade oss hur Exceed kunde låtas fortsätta lura in konsumenter i dyra och olämpliga produkter.

Återkommande gäst på vår skitlista

Sedan dess har de i två år varit uppe på vår årliga lista över branschens värsta skitprodukter.

Andra aktörer som varit med på listan är Allra, Solidar, Monyx, Falcon Funds, Kollektiva fondval och Movestic Bear 2.0. Nu kan vi räkna Exceed till det sjunde bolaget som lämnar skitlistan efter att myndigheterna satt stopp.

Inslag i Sveriges Radio efter att min pappa drabbats

När min egen pappa utsattes för deras fula försäljningsmetoder vände jag mig till Sveriges Radios program Plånboken som tog upp fallet. Samtidigt kom det också många klagomål till Finansinspektionen från kunder som utsatts. Myndigheten inledde under förra våren en ny undersökning av bolaget som nu ett år senare mynnade ut i dagens beslut.

Sveriges Radio Plånboken, mars 2019

Finansinspektionen har två medskick 

Under den 20 minuter långa presskonferensen förklarar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedén beslutet och passar på att varna branschen för liknande affärsmetoder:

Kraven är högt ställda. FI bedriver skarp tillsyn på detta område. Läs det här beslutet och anpassa helt enkelt verksamheten så den bedrivs enligt regelverket.

Samtidigt skickar han med råd till konsumenterna som tål att upprepas:

Var väldigt försiktig med att ta råd som säger att du skall köpa komplicerade produkter som du inte förstår och där avgifterna är oklara. I de allra, allra flesta fall är det bästa som du kan göra att köpa enkla, transparenta och billiga produkter. Det ger helt enkelt bäst avkastning på sikt.

Är du drabbad? Du kan få tillbaka dina pengar!

Om du har drabbats av Exceed eller liknande bolag som sålt in dyra och/eller komplicerade finansiella instrument så finns det ett system för konsumenter att klaga och kunna få skadestånd. Läs mer hos Konsumenternas om hur du går tillväga. Vi har hjälpt flera konsumenter driva processer av den här typen. Med framgång!

Gillar du att vi granskar branschen? Stötta oss!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.