Exceed försökte blåsa min pappa – BIG mistake

Blogg

Jag har som placeringsrådgivare och grävande amatörjournalist bevittnat, och ibland skrivit om, hundratals konsumenter som blivit utsatta för allt från dålig rådgivning till finansiella bedrägerier. Den här gången är den drabbade konsumenten min egen pappa. Vilken tur för honom att hans son har som specialintresse att avslöja finansskojare. Och vilken otur för skojarna att vi berättade om saken för Sveriges Radios program Plånboken. De tog upp händelsen i sitt program, vilket ledde till att säljarbolaget blev avstängt.

Telefonförsäljare från Sparflex lockar med hög avkastning

Min pappa är en pensionerad chefsekonom med stadig pension. I höstas blev han uppringd av en säljare på bolaget Sparflex/Boflex som ville presentera ett investeringsförslag med fantastisk avkastning “helt riskfritt”. Pappa blev tillräckligt nyfiken för att gå med på att träffa säljaren några dagar senare.

På mötet ställde säljaren en rad frågor om hans pensionsutbetalningar, tillgångar, min mammas ekonomi och intresserade sig särskilt för att min far har en stor obelånad bostadsrätt som han bott i sedan 80-talet. Hon lät meddela att pappa hade en unik möjlighet att ta ett bolån på 5 Mkr genom Skandia och sedan placera pengarna på ett investeringssparkonto och där köpa en speciell strukturerad produkt med “7% garanterad avkastning”. Kostnaden, utöver bolåneräntan, skulle vara en startavgift på 2%.

Bild från reklamblad från Sparflex

Det här lät ju fantastiskt bra, tänkte farsan, och tog med sig broschyrerna hem för att tänka på saken.

Min second opinion: dyrt och riskabelt

Jag och pappa har en överenskommelse: gå på hur många säljmöten du vill, men skriv inte på några papper förrän du frågat mig. Jag fick därför säljmaterialet i händerna och förstod direkt att det här var något konstigt. Att det inte går att få 7% i avkastning riskfritt är för oss som är insatta helt uppenbart, men jag blev förstås också nyfiken på upplägget och började gräva.

Bakom den strukturerade produkten står nämligen skandalbolaget Exceed som i sin tur anlitat Sparflex/Boflex som anknutet ombud, ett annat ord för finanssäljare.

När jag läser det finstilta i produktbroschyren framgår det så klart att det inte alls är riskfritt; hela beloppet om 5 Mkr kan gå förlorat! Detta ljög alltså säljaren om.

Skärmdump från produktbroschyr. Källa: Exceed

Nästa lögn låg i kostnaderna. Avgiften är inte bara 2% transaktionsavgift utan dessutom 1,2% per år under de fem år som investeringen skulle leva. Om pappa hade accepterat erbjudandet hade alltså totalt 400 000 kr försvunnit i avgifter.

Skärmdump från produktbroschyr. Källa: Exceed

Att det rör sig om komplexa produkter är ingen hemlighet. Det står till och med i produktens broschyr.

Skärmdump från produktbroschyr. Källa: Exceed

Efter att jag förklarat komplexiteten, riskerna och de höga avgifterna tackade pappa nej till fler möten med säljaren. Utan mig hade han förmodligen tackat ja till investeringen. Här kunde berättelsen tagit slut, men eftersom jag inte bara är finansexpert utan även stridslysten finansrebell var det dags att se till att inte fler personer lockas in i liknande upplägg. En slagning i Finansinspektionens diarie visar att det inkommit tre klagomål till Sparflex/Boflex sedan 2018.

Vi kontaktar Sveriges Radio

På onsdagar sänder Sveriges Radio programmet Plånboken som påminner en del om Plus i SVT, dvs konsumentfrågor med fokus på privatekonomi. Jag presenterade pappas upplevelse för redaktionen, vilket ledde till att de tog upp den som huvudinslag i avsnittet som sändes 13 mars.

Plånboken fick inte tag på någon hos Sparflex som kunde svara på kritiken i inslaget, men via mail lämnade Exceed ett besked.

Boflex/Sparflex kastas ut och lägger ned

Exceeds reaktion på Plånbokens frågor var att säga upp samarbetet med säljarna på Sparflex/Boflex. I sitt svar till redaktionen skrev de:

Under tiden för samarbetet med Sparflex har vi fått vissa indikationer på att de inte bedrivit sin verksamhet i enlighet med det vi önskar. Vi har med anledning av detta den 3 mars kommit överens med Sparflex att samarbetet skall avslutas.

Exceed

Vårt tips till Sveriges Radio ledde alltså till att vi nu har en finansskojare mindre.

Boflex har släckt ned sin hemsida

Problemet är bara att Exceed kan fortsätta sin verksamhet med de andra säljarna de har som anknutna ombud.

Finansinspektionen initierar granskning av Exceed

I skrivande stund noterar vi i Finansinspektionens diarie att en ny granskning av Exceeds verksamhet har startats på myndighetens initiativ. Med tanke på att bolaget har 21 klagomål hos Finansinspektionen, varav 6 st bara det senaste året, så är det hög tid att granska deras metoder.

Källa: Finansinspektionen

Innehållet i ärendet omfattas av sekretess så vi får snällt vänta och se vad som kommer ut av det.

Det finns fler anknutna ombud att se upp för

Sparflex/Boflex är bara ett bolag i mängden av aktörer som säljer Exceeds dyra sparprodukter till oinsatta konsumenter. På Exceeds hemsida listas alla anknutna ombud. Se därför upp för följande aktörer som har haft det dåliga omdömet att jobba med Exceed:

  • Ekonomi & Försäkringsmäklarna Grimberg & Olsson Handelsbolag, org.nr. 969601-5057
  • Karla Kapitalförvaltning AB, org.nr. 556866-8650
  • Haga Kapital Troedsson AB, org.nr. 556912-3192
  • Sparflex AB, org. nr. 559083-1516
  • Haga Marketing SLU, org. nr. B93385771

Så gör du om du är drabbad

Har du blivit utsatt för någon av dessa säljare eller Exceeds produkter? Läs vår artikel om strukturerade produkter där vi också redogör för om det är värt att sälja och om det finns chans att ta fajten mot säljarna.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.