För vem är mellanmjölk egentligen bäst?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


“Jag föreslår att vi sätter målet till 75%” säger ombudet från UNF Luftballongen. Många utav oss samlade ombud drar en suck av lättnad. Nu slapp vi rösta på något av extremerna – 70% eller 80% – och kan köra på en skön kompromiss.

Det här utspelade sig på Ungdomens Nykterhetsförbunds kongress 2007. Frågan handlade om vilket mål vi skulle sätta för hur många av våra medlemmar som betalade sin medlemsavgift. Styrelsens förslag var ett mål på 70%, men någon ville vara mer ambitiös och föreslog 80%. Efter förslaget på 75% följde en lång byråkratisk process* som knappast hade övertygat en utomstående om att man har roligare utan alkohol**, men i slutändan hade de båda extrema förslagen inte en chans.

Om man får två valmöjligheter och tycker att det känns svårt att bestämma sig känns det nämligen som att en sten lyfts från ens bröst när man får chansen att välja ett mellanting. Det var den här känslan som vi kongressombud fick uppleva. Mellanmjölkens popularitet*** handlar knappast om att 1.5% fett ger den godaste mjölken utan om att det känns lagom.

Nu hade det varit frestande med en lång utläggning om huruvida det här med lagom är en svensk värdering eller inte, men Småspararguiden fortsätter att stå utanför integrationsdebatten****. Vill du veta mer kring nykterhet eller dysfunktionell byråkrati på kongresser får du också fråga mig privat. Nu är det nämligen hög tid att komma in på sparande och pensioner.

Fondvärldens svar på mellanmjölk är blandfonder

Det allra viktigaste valet för den som sparar är hur stor del av pengarna man ska ha i aktier (aktiefonder) och hur stor del man ska ha i räntor (sparkonton eller räntefonder). Aktier svänger mer längs vägen, men man tjänar i genomsnitt mer pengar på dem.

För att kunna ta ett eget vettigt beslut om hur mycket aktier och räntor man ska ha behöver man lära sig en hel del finansiell teori. Eftersom de flesta tycker att de finns roligare saker i världen än finansiell teori är det här en typiskt fall där folk skulle ha nytta av en rådgivare.

Tyvärr fegar många rådgivare ur här. Antingen ger de dig ett mellanmjölksråd – lite aktier och lite räntor – eller så försöker de snabbt förklara den finansiella teorin (som de ibland inte kan så bra själva heller) och skjuter sedan över beslutet på dig som kund. Och ställd inför ett svårt val man inte riktigt förstår väljer de flesta mellanmjölk. Dvs av precis samma anledning som Ungdomens Nykterhetsförbund mellan 2007 och 2009 satsade på 75% betalande medlemmar.

Vi på Småspararguiden tycker att det här blir galet. Mellanmjölksrådet ges för att det känns mest lagom – även i situationer där det är fel. För de allra flesta människor och situationer är det bästa beslutet att ha aktier ELLER räntor.

Det enklaste fallet är vad du som har mer än 10 år kvar till pensionen ska göra med ditt pensionssparande.  I det orange kuvertet eller i den tjänstepension du får från jobbet tycker vi att du ska ha så mycket aktier det går. Här är du inte ett dugg speciell och mellanmjölk är helt fel.

När du sparar själv beror det hela på flera saker. Ska du ha pengarna inom ett par år och inte är en riktig gambler är det räntor som gäller. På längre sikt rekommenderar vi oftast aktier, men det beror också lite på vad du sparar till och om du har höga bostadslån som du istället kan amortera.

I vår sparguide kan du snabbt se vad vi rekommenderar just dig. Det kan bli mellanmjölk, men troligtvis inte. Behöver du mer hjälp än så rekommenderar vi att ta hjälp av någon av de oberoende rådgivare vi listar här.

* Innehållande bland annat diverse ordningsfrågor och en kontrapropositionsvotering. För den som är intresserad av att läsa om detta finns protokollet här.

** I allmänhet hade jag däremot väldigt roligt i UNF. Fråga mig gärna om glasskvällen utan glass på ideologisk storhelg 2003.

*** Jag försökte hitta statistik om mjölkförsäljning i Sverige uppdelat på standardmjölk, mellanmjölk och lättmjölk, men jag lyckades inte. Om det skulle visa sig att mellanmjölk inte är så populär som jag tror så ber jag alla mjölkexperter om ursäkt för att jag offrat faktakollen till förmån för en billig retorisk poäng.

**** Jag vill dock påpeka att jag rent privat är emot att tvinga invandrare att dricka mellanmjölk. För mig är också fonden AP7 Såfa som många har i det orange kuvertet en bättre symbol för det svenska – och den är inte alls särskilt lagom.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.